Toine Tax: “nieuwbouw Doornroosje gaat door”

Kleine verschillen aangebracht in oorspronkelijk plan

Fiona Fortuin ,

De nieuwbouw van Doornroosje gaat door. Dat zegt Toine Tax, directeur van het poppodium in Nijmegen. “Alle neuzen staan de dezelfde kant op, er hangt een goede sfeer in stad.”

Kleine verschillen aangebracht in oorspronkelijk plan

“Formeel moet ik een slag om de arm houden, maar de nieuwbouw van Doornroosje gaat door”, zegt directeur Toine Tax. Hij komt net uit een bespreking met de betrokken wethouders van Cultuur en Bouw & Wonen. “Alle neuzen in de politiek staan momenteel dezelfde kant op, politici leggen vast dat ze door willen gaan met de nieuwbouw.”

Eind december werd door het college een motie aangenomen die stelt dat juist in moeilijke tijden bouwprojecten door moeten gaan om de economie te stimuleren. In die motie wordt de nieuwbouw van Doornroosje expliciet genoemd. In zijn nieuwjaarsrede stond ook burgemeester Thom de Graaf stil bij het belang van een doorgang van de plannen.

De vraag of de nieuwbouw van een nieuw Doornroosje überhaupt doorgaat, is voor Tax hiermee beantwoord. “Dat scenario is nu van de baan. Nu rest slechts de vraag hoeveel de gemeente gaat investeren en op welk termijn de nieuwbouw van start kan gaan.”

Aan het plan in zijn oorspronkelijke vorm, een nieuw Doornroosje in combinatie met studentenwoningen en appartementen, zullen volgens Tax nuances aangebracht worden. “Anders dan voorheen zullen we nu kijken naar de gegarandeerde afzet van de woningen. Dat er vraag naar is, staat vast. Maar hoeveel precies? Ook staat ter discussie of de gemeente het project in eigen hand moet houden, of dat er ook marktpartijen bij betrokken worden.”

De nieuwbouwplannen van Doornroosje kennen een roerige geschiedenis. Alle lang tijd is bekend dat het poppodium wegmoet uit de woonwijk waar het nu staat. Maar achttien jaar na het besluit tot nieuwbouw is er nog altijd geen nieuwe steen gelegd. Eind oktober 2007 leek even een goed einde in zicht. De gemeente stelde tien miljoen euro beschikbaar, in 2009 zou begonnen worden aan de bouw. Maar eind vorig jaar gooiden de marktpartijen alsnog roet in het eten. Door stijgende bouwkosten besloten zij zich terug te trekken.