Verkoop loods NDSM zo goed als rond

Broedplaatsfunctie kunstenaars blijft

Renee Hartog ,

De loods op de NDSM-werf in Amsterdam, onder meer de thuisbasis voor festivals als Robodock en Vollt, is zo goed als verkocht, en wel aan projectontwikkelaar De Principaal, onderdeel van woningstichting De Key. In maart vindt de officiële overdracht plaats, maar zeker is al wel dat de broedplaats voor kunstenaars gewaarborgd blijft.

Broedplaatsfunctie kunstenaars blijft

De verkoop van de loods op de Amsterdamse NDSM-werf is zo goed als rond. Op dit terrein vinden onder meer festivals als Robodock en Vollt plaats. Projectontwikkelaar De Principaal, onderdeel van woningstichting De Key, wordt de nieuwe eigenaar. Naar alle waarschijnlijkheid vindt de officiële overdracht in pas in maart plaats, maar alle partijen zijn het inmiddels eens, zo zegt Rob Post, voorzitter van stadsdeel Amsterdam Noord.

“De loods is nog niet officieel van ons, dus we kunnen nog geen mededelingen doen over eventuele plannen”, laat Principaal/De Key bij monde van communicatieadviseur Daan Jansen weten. “Wat ik wel kan zeggen is dat de broedplaats voor kunstenaars in ieder geval blijft zoals hij nu is.”

Dat is meer dan goed nieuws voor NDSM-ledenvereniging De Toekomst. Toen vorig jaar oktober bekend werd dat de loods verkocht zou worden, leidde dat tot boze en verontrustte reacties. De kunstenaars waren bang dat de broedplaatsfunctie van de loods zou verdwijnen. Inmiddels heeft ook De Toekomst vrede met de verkoop. “We zijn sindsdien veel meer betrokken bij de onderhandelingen en we hebben nu het gevoel dat er voldoende goede afspraken zijn gemaakt”, aldus voorzitter Simon Rhebergen. “Het voortbestaan van de broedplaats wordt opgenomen in de verkoopvoorwaarden. Daarbij is er zelfs een mogelijkheid dat wij na vijf jaar de gelegenheid krijgen de loods zelf te beheren.”

Ook zal De Toekomst worden betrokken bij de verdere ontwikkeling de loods. “Een groot deel staat nu nog leeg. Stel dat de nieuwe eigenaar die ruimte ooit wil gaan gebruiken voor commerciële doeleinden, dan krijgen ook wij daar zeggenschap in”, aldus Rhebergen. "Het staat in ieder geval vast dat toekomstige activiteiten niet in strijd mogen zijn met het ambachtelijke karakter van de broedplaats.”
 
“Ik ben erg blij met de huidige ontwikkelingen”, zo zegt stadsdeelvoorzitter Rob Post. “Op deze manier blijft de loods, toch een mooi stukje oude architectuur, behouden en ik denk dat alle partijen tevreden kunnen zijn. De broedplaats is gewaarborgd, eigenlijk voor onbeperkte tijd. Dat betekent maar liefst bijna 10.000 m2 voor kunst en cultuur. Bovendien kunnen wij een aantal schulden mooi aflossen.”

De gemeente Amsterdam zal de opbrengst van de verkoop, 6,4 miljoen euro, namelijk gebruiken om de kosten van het nieuwe dak en de renovatie van de zuidgevel van de loods af te lossen. Dan is er precies genoeg geld over om de huurschuld van Stichting Kinetisch Noord, de vorige eigenaar, af te lossen. Deze schuld wordt kwijtgescholden.

Dat lijkt op een happy end, maar toch is ledenvereniging De Toekomst nog niet helemaal tevreden. Een teer puntje is namelijk nog het buitenterrein, dat in bezit van de gemeente blijft. Volgens voorzitter Rhebergen heeft de gemeente al wel gevraagd om mee te denken over het toekomstige gebruik van dit terrein. Maar er is nog niets concreet vastgelegd. "Ook daar
bevinden zich een aantal werkruimtes", aldus voorzitter Rhebergen. "En feitelijk is de toekomst daarvan gewoon nog onzeker."