VNPF: "Buma ziet af van embedtarieven in 2010"

Omstreden licentie niet helemaal van tafel

Atze de Vrieze ,

Buma/Stemra ziet voorlopig af van de omstreden licenties voor het embedden van filmpjes, in de volksmond de YouTubetax. Dat is volgens de branchevereniging voor podia en festivals VNPF de uitkomst van gesprekken van Buma/Stemra met VNO/NCW en MKB Nederland.

Omstreden licentie niet helemaal van tafel

Buma/Stemra ziet voorlopig af van de omstreden licenties voor het embedden van filmpjes, in de volksmond de YouTubetax. Dat is volgens de branchevereniging voor podia en festivals VNPF de uitkomst van gesprekken van Buma/Stemra met VNO/NCW en MKB Nederland. Podia en festivals hoeven in 2010 niet te betalen voor het embedden van filmpjes op hun sites, zo schrijft VNPF in een brief aan haar leden. “MKB Nederland is al jaren in gesprek met allerlei beheersorganisaties, waaronder Buma”, zegt voorzitter Berend Schans. “Er is zelfs een externe bemiddelaar aangetrokken in de persoon van Leefbaar Rotterdam coryfee Marco Pastors. Steeds weer schendt Buma de afspraken die gemaakt zijn, zo ook nu.”

Buma/Stemra presenteerde 1 oktober een nieuw licentiemodel voor muziekgebruik op internet en kreeg direct een lawine van kritiek over zich heen. Bloggers, podia, festivals en politiek vielen vooral over de 130 euro per 6 embedden filmpjes die gebruikers per 1 januari moeten gaan betalen. Volgens de VNPF waren ook managers van artiesten het niet met dat idee eens. Filmpjes op de sites zijn immers een vorm van promotie voor de artiest. Het CDA stelde direct Kamervragen. Een week later trok Buma/Stemra de plannen half terug, door de licentie alleen te laten gelden voor zakelijk gebruik. Volgens de nieuwe afspraak wordt nu de licentie voor zakelijk gebruik uitgesteld. In 2010 zouden verschillende partijen tot nieuwe afspraken moeten komen. “Buma zal dus niet factureren aan podia en festivals: die kunnen voorlopig doorgaan met wat ze doen”, aldus het VNPF in de brief.

Opvallend genoeg weet Buma/Stemra niets van die afspraak. “Die brief komt ons ook niet bekend voor”, zegt woordvoerder Stephanie Aukes. “VNPF zei je?” De rechtenorganisatie zegt in gesprek te zijn met verschillende partijen, maar van het uitstellen van de licenties is volgens Aukes geen sprake. Het is al de derde keer in een maand tijd dat in de media berichten verschijnen, die vervolgens door Buma ontkend worden. Eerder meldden Bas Aaftink van Productiehuis Oost-Nederland en website Oranjemuziek hetzelfde. “Dat verbaast me niet meer”, zegt Berend Schans. “Het lijkt wel of er onderhandelingsdelegaties zijn binnen Buma/Stemra, maar dat hun afspraken de woordvoerders niet bereiken. Alsof besluiten binnen de directiekamer blijven. Eind november zijn deze afspraken al zwart op wit in vergaderverslagen terecht gekomen, en Buma is daar niet op terug gekomen.”

Een woordvoerder van MKB Nederland onderschrijft het bericht van de VNPF en zegt dat ook het Ministerie van Justitie een rol heeft gespeeld. Het VNPF heeft bewust even gewacht met de brief naar de leden en heeft het nieuws niet als persbericht naar buiten gebracht. “De bedoeling was dat Buma zelf het nieuws naar buiten zou brengen, maar dat is nog niet gebeurd. Ik wil toch mijn leden gerust stellen. Zij willen weten waar ze aan toe zijn. Moeten ze nou hun filmpjes offline halen of niet?”