Unconvention Groningen: Noorderslag zonder bobo’s

Kleine spin-off conferentie vlak voor Eurosonic

Atze de Vrieze ,

Unconvention Groningen: een conferentie over popmuziek, in de binnenstad van Groningen op 13 en 14 januari 2010, twee dagen voor het grote Eurosonic/Noorderslag-circus losbarst. “Wij zijn kleinschaliger en richten ons op de grassroots van de muziek.”

Kleine spin-off conferentie vlak voor Eurosonic

Nee, Unconvention Groningen is geen anti-Noorderslag feestje, al lijkt het daar nog zo erg op. Een conferentie over popmuziek, in de binnenstad van Groningen op 13 en 14 januari 2010, twee dagen voor het grote Eurosonic/Noorderslag-circus losbarst. Maar volgens Ard Boer van Lopend Vuur, een van de organisatoren, heeft Unconvention Groningen de zegen van Noorderslag, en moet het evenement eerder gezien worden als een aanvulling. “Wij zijn kleinschaliger en richten ons op de grassroots van de muziek. De jonge starters. We gaan uit van maximaal 150 bezoekers.”

Met andere woorden: minder industrie, meer muziek. “Voor veel muzikanten is Noorderslag te hoog gegrepen. Ze kunnen er niet veel meer dan aan zoveel mogelijk bobo’s hun cd’tje geven. Ze willen graag weten hoe ze verder kunnen komen met hun muziek, buiten de mainstream om. Er zijn voorbeelden zat dat dat kan.” Volgens Boer is bij Noorderslag de drempel hoog. “Begrijp me goed: als Groninger ben ik er enorm trots op dat de complete muziekindustrie elk jaar een weekend naar het noorden trekt en dat zelfs minister Plasterk er rond loopt, maar als beginnende boeker of zolderkamerlabel is het lastig. Mensen hebben vooroordelen over professionals met badges en bovendien is de entree voor de conferentie behoorlijk hoog.”

Unconvention is overigens geen nieuw idee. De Nieuw Zeelander Andrew Dubber – gevestigd in Engeland – is het brein achter het concept. Hij organiseerde al evenementen in onder meer Manchester, Birmingham, Swansea en Belgrado en zal ook bij Unconvention Groningen betrokken zijn. Het evenement heeft als slogan ‘Do It Together’, een knipoog naar het bekend adagio ‘Do It Yourself’. Hoewel de conferentie zich richt op muzikanten, is er een essentieel verschil met bijvoorbeeld de Muzikantendag van Buma Cultuur, vindt Ard Boer. “Op de Muzikantendag kun je door de set-up van Voicst heen lopen, om te kijken wat voor pedalen zij gebruiken. Unconvention gaat over alles wat komt na het maken van de muziek.”

Het gaat Unconvention Groningen dus vooral om frisse ideeën van gelijkgestemden, die niet per se op het grote geld gericht zijn. Kyteman-manager en blogger Niels Aalberts zal van de partij zijn. Ook The Gasoline Brothers komen hun ervaringen delen. De relatief bescheiden band uit Utrecht wist dit jaar op eigen kracht veel aandacht te generen met ludieke acties op internet. “We zoeken naar innovatieve ideeën. De wereld verandert. We gaan geen moord en brand schreeuwen of roepen dat de muziekindustrie kapot moet, maar gevestigde industrieën hebben het altijd moeilijker met verandering. Frisse ideeën komen uit de hoek die je niet verwacht.”