The Temper Trap gebruikt Engeland als springplank

"Londen is de belangrijkste plaats voor nieuwe muziek"

Ingmar Griffioen ,

Tijdens het vorige bezoek aan ons land stond The Temper Trap op London Calling en voerde een neef de groep mee over de wallen. Een half jaar later hebben ze het een stuk drukker. De Australische groep heeft met de hit Sweet Disposition veel fans aan zich gebonden en de huidige Europese tournee verkoopt dan ook grotendeels uit.

"Londen is de belangrijkste plaats voor nieuwe muziek"

"Suimasen? Haha, cool!" Gitarist Lorenzo Sillitto van The Temper Trap proest het uit als hij hoort dat ze optreden met het Nederlandse Suimasen, wiens naam in het Japans 'Sorry' betekent. Tijdens het vorige bezoek stonden ze voorafgaand aan London Calling aangeschoten in de lift van Paradiso en voerde Lorenzo's neef ze vervolgens mee over de wallen. Een half jaar later hebben ze het nog een stuk drukker. De Australische groep heeft met de hit Sweet Disposition en de cd Conditions veel fans aan zich gebonden en de huidige Europese tournee verkoopt dan ook grotendeels uit.

The Temper Trap tekende een deal bij het Britse Infectious Records en huist tegenwoordig in Londen, omdat ze de Engelse hoofdstad als een betere springplank voor hun carrière zien. "Er gebeurt zo ongelofelijk veel in Londen", legt frontman Dougy Mandagi uit. "Het is echt de belangrijkste plaats voor nieuwe muziek. Of eigenlijk: Engeland is dat. Niet voor niets kwamen daar triphop, dubstep, drum 'n' bass en grime op."

Niet dat er met Melbourne zoveel mis was. "Melbourne is waarschijnlijk de meest kosmopolitische stad van Australië, er is een gezond muziekklimaat", verzekert Sillitto. "Met veel verschillende genres en locaties. Je kunt elke avond wel naar een optreden gaan. Het is ook een goede plaats voor jonge bands om veel op te treden, beter te worden en een publiek op te bouwen."

Naar Europa verhuizen was een logische stap. Mandagi grapt: "Nick Cave is ook vanuit Melbourne naar Londen verhuisd." De directe aanleiding was interesse vanuit Europa. "De mogelijkheid diende zich aan. We speelden op een showcasefestival in Londen en konden vervolgens tekenen bij een Brits label. Het label haalde ons over, regelde onderkomen en alle shows waren al geboekt. 'Yep, we came prepared'."

De bandleden spraken al een tijdje over een verhuizing. "We wilden toch al weg, want je kunt in Australië maar op een paar plaatsen spelen en het land werd wel erg claustrofobisch voor ons", bekent Mandagi. Sillitto: "We hadden allemaal dezelfde doelen en ambitie om het overzees te maken. We schreven ons al jaren in voor festivals als CMJ en SXSW, maar werden nooit uitgenodigd. Achteraf gezien is het beter dat we gewacht hebben." Een overstap naar Amerika zat er nog niet in, maar de groep hoopt die weg via de UK alsnog te vinden. "Dat deden Jimi Hendrix en Led Zeppelin destijds ook", lacht de gitarist. "Dat hebben alle bands gedaan; Kings Of Leon, White Stripes, The Strokes. Ze braken allemaal eerst in Engeland door."

De band baalt wel van 'the shitty weather'. "En het eten is ook niet zo goed", treurt Mandagi. Een voordeel is wel dat veel Australische vrienden ook in Londen zitten, maar als echt inspirerend ervaren ze de nieuwe omgeving toch niet. Lachend: "De oefenruimte zeker niet, die inspireert me alleen maar om naar huis te gaan." 

The Temper Trap speelt donderdag 17 december in Doornroosje, Nijmegen en zondag 20 december in de Melkweg, Amsterdam. Beide shows zijn uitverkocht.