Documentaire over Nighttown toont unieke beelden Johnny Cash en Nirvana

“Iedereen heeft wel een verleden met het poppodium”

Fiona Fortuin ,

In 2006 werd Nighttown aan de West-kruiskade in Rotterdam failliet verklaard. Verwoede pogingen om een doorstart te maken hadden geen baat, er was geen redden meer aan. Twee oud- medewerkers, Marcel Haug en Mike Redman, hebben nu een documentaire over de poptempel gemaakt.

“Iedereen heeft wel een verleden met het poppodium”

In 2006 werd Nighttown aan de West-kruiskade in Rotterdam failliet verklaard. Verwoede pogingen om een doorstart te maken hadden geen baat, er was geen redden meer aan. Twee oud- medewerkers, Marcel Haug en Mike Redman, hebben nu een documentaire over de poptempel gemaakt. Redman is een bekende documentaire-maker, voor Haug (o.a programmeur Metropolis) is het zijn debuut. 

De documentaire is een wat nostalgische terugblik op wat het poppodium ooit was. Haug: “Het is een historisch document. Nighttown was bijzonder en ondanks het podium niet meer bestaat nog altijd relevant, in die zin dat iedereen er wel een verleden mee heeft. Veel van wat nu nog bestaat, is daar ontstaan; van een breakdance event tot aan Motel Mozaique.”

In vijftig minuten zie je niet eerder vertoonde beelden van optredens van Johnny Cash en Nirvana, en vertellen 29 koppen, van oud-directeuren, oprichters, boekers, stagemanagers tot aan artiesten over de kracht van het podium. Tom Barman doet ook zijn zegje, opvallend vond hij de grofheid waarmee hij regelmatig letterlijk de zaal werd uitgeveegd. “Het was toen nog zo dat het rockpubliek na een concert plaats moest maken voor het dancepubliek. Die twee werden toen nog echt gescheiden, iets dat je je nu niet meer kunt voorstellen. Na een concert van Ramones ging de bezem erin, omdat buiten duizend man wachtte om naar binnen te kunnen. Maar Barman zegt ook dat Nighttown tot een van zijn favoriete clubs in Europa behoorde. Het was een thuishaven voor hem.”

“Bijzonder was dat je er altijd met een idee terecht kon. De huidige programmeur Gareth de Wijk van WATT heeft 15 jaar geleden eens een punkfestival in Nighttown georganiseerd, nu zit hij er weer. In 1988 werd het poppodium opgericht, tegelijkertijd met de komst van house. Voor het genre heeft het dan ook veel kunnen betekenen. Het tienjarig jubilieum van Nighttown werd nog gevierd in Ahoy, met een concert van Underworld. Maar daarna ging het toch wel bergafwaarts. De concurrentie met andere clubs viel zwaar. Nighttown raakte in verval, tot het faillissement daar was. De documentaire eindigt dan ook een beetje doomy, al was dat niet de bedoeling. Maar dat heeft ook wel weer iets filmisch.”

WATT heeft sinds twee jaar de plek van Nighttown overgenomen, toch is Haug nog niet helemaal te spreken over het muziekklimaat in zijn stad. “Het is goed dat WATT er is, maar ik mis de creativiteit in Rotterdam. De houding is er niet meer van ‘er is een plan en we zien wel wat er van terecht komt’.”

Er zit alleen een vervelende kant aan het verhaal: omdat er geen rechten zijn op de archiefbeelden, zal “Nighttown’ slechts eenmalig worden vertoond. Haug: “In eerste instantie is de documentaire bedoeld voor betrokkenen. Wel zijn we in de running voor het Filmfestival volgend jaar, en hij wordt uitgezonden op TV Rijnmond. Toch ga ik proberen toestemming te krijgen, zodat er ook een betaalde versie op dvd kan komen. Na de vertoning ga ik er mee aan de slag.”

De documentaire Nighttown is op 10 december te zien in bioscoop Cinerama in Rotterdam, om 21.30. Bij de entree ontvang je een kopietje op dvd.