De laatste der Mohikanen (3): platenzaken in Nederland

Spin, Middelburg

Tomas Delsing ,

Het gaat niet goed met platenzaken de laatste jaren. Daarom gaat 3VOOR12 langs bij winkels die het waard zijn om een stukje voor om te rijden. Voor de verandering eens een jonkie in het vak: Spin in Middelburg.

Spin, Middelburg

Het gaat niet goed met platenzaken de laatste jaren. Daarom gaat 3VOOR12 langs bij winkels die het waard zijn om een stukje voor om te rijden. Voor de verandering eens een jonkie in het vak: Spin in Middelburg.

Bart Gabriëlse is sinds 2006 de eigenaar en enig personeelslid van Spin. Daarvoor was de winkel in handen van Gilly Verrest, ook eigenaar van De Waterput in Bergen Op Zoom. Gabriëlse: “Toen ik begon was ik met 23 jaar de jongste eigenaar in Nederland, misschien wel in heel Europa. Na mij zijn er trouwens in deze branche geen nieuwe zaken meer bijgekomen in Nederland.” Teken aan de wand? Gabriëlse denkt er anders over: “Natuurlijk zijn er wel betere tijden geweest voor platenzaken, maar ik hoef me geen zorgen te maken.”

“Verrest was er een beetje klaar mee. De hoeveelheid werk die het filiaal in Middelburg opleverde woog voor hem niet op tegen de baten.” Toen de financieel gezonde winkel in de verkoop ging, bood de oplossing zich aan in de vorm van werknemer Gabriëlse. Zijn eerste grote beslissing: downscalen. “De winkel was ongeveer net zo groot als het filiaal in Bergen Op Zoom. Ik denk dat veel winkels het tegenwoordig niet meer redden omdat ze in gedachten nog in de gouden jaren van de muziekwinkel zitten. Toen was het mogelijk om met een groot pand en veel personeel op een dure locatie te zitten, nu kan dat niet meer. Daarom zit ik nu met een niet al te grote winkel iets buiten het centrum en heb ik geen personeel. Hard werken, maar ik hoef me geen zorgen te maken. Ook al heb ik weleens een maand salaris over moeten slaan.”

Het Zeeuwse muzikale landschap is net zo gevarieerd als het geografische, ook al is dat weleens anders geweest. “Er zijn niet heel veel poppodia meer in de omgeving. Vroeger was in Vlissingen een hele boeiende muziekcultuur. Toen de meeste Engelse artiesten met de boot moesten komen, kwamen ze daar aan land en deden dan vaak meteen een optreden. Met de opkomst van de luchtvaart voor het grote publiek, begin jaren ’80, is dat helaas verdwenen. Sindsdien moeten we er echt heel hard aan trekken om muzikaal iets te laten gebeuren, maar dat lukt de laatste tijd heel goed. Verder leeft muziek in de meeste dorpen niet zo heel erg. Als er een cd gekocht wordt, is dat vaak een top 40 album. Die liggen ook bij de Mediamarkt. Je hebt hier een kleine groep fanatieke muziekfreaks, daar moet ik het vooral van hebben.”

Het beginnen van een muziekwinkel is nooit de droom geweest van Gabriëlse. Opgeleid tot grafisch ontwerper, wil hij het liefst programmeur worden. Niet makkelijk, zo blijkt: “De muziekwereld is best gesloten, je moet de juiste mensen kennen om binnen te komen, anders lukt het niet. Daarom organiseer ik ook zoveel instores. Ik merk wel steeds meer dat dat vanuit deze functie wel lukt: mijn kennissenkring wordt steeds groter. Sowieso is het erg moeilijk om binnen de muziek een fulltime baan te vinden, veel programmeurs hebben een functie van ongeveer dertig uur in de week. Ik zie mezelf in ieder geval niet nog twintig jaar in de winkel staan. Volgens mij zou ik langzaam gek worden. Iemand anders moet het stokje dan wel overnemen, anders blijft er helemaal niets meer over hier in de omgeving.”