Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft een nieuwe deal gesloten met videoportal YouTube. In die overeenkomst is geregeld dat componisten en muziekauteurs een vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun filmpjes op de site. Volgens Alistair Verney van Google Benelux zal de overeenkomst 'enkele jaren' duren. Hoeveel geld met de afspraak gemoeid gaat, wilde hij niet zeggen. Wel is duidelijk dat Google niet per gespeelde stream zal betalen, maar dat een vast bedrag met Buma/Stemra overeengekomen is.
Door de overeenkomst is ook de controversiële 'YouTube-tax' van de baan. De afgelopen maanden was er veel commotie over de nieuwe internetlicenties van Buma, waarin onder meer stond dat voor het embedden van auteursrechtelijk materiaal 130 euro per 6 filmpjes betaald moest worden. Bloggers, media en politiek vielen over die plannen. Langzaam maar zeker trok Buma de plannen steeds verder terug. Dat bevestigt Google in een persbericht. "De overeenkomst heeft betrekking op het volledige repertoire van Buma/Stemra waarvan gebruik wordt gemaakt in alle professionele en door gebruikers gegenereerde video’s die worden gehost op, en gestreamed vanaf de Nederlandse versie van YouTube, met inbegrip van ingebedde video´s."
Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra: “Het is belangrijk dat mensen die muziek maken - de schrijvers en componisten die we vertegenwoordigen - een vergoeding ontvangen wanneer anderen hun werk gebruiken. YouTube is een zeer populair videoplatform. Deze licentieovereenkomst zal er dan ook voor zorgen dat muzikaal talent de nodige steun van de website zal ondervinden. Het doet me een groot genoegen dat we deze overeenkomst hebben kunnen ondertekenen, en daarbij spreek ik zowel namens de liedjesschrijvers en componisten als de YouTube-gemeenschap. Deze overeenkomst is een belangrijke erkenning van het recht op vergoeding voor het gebruik van de werken van onze leden”.
Buma maakte vandaag bekend dat ook voor het embedden van filmpjes op andere sites dan YouTube (bv Vimeo) in elk geval in 2010 nog geen licentie nodig is. Dat is zo afgesproken met MKB Nederland en VNO NCW. MKB Nederland maakte dat vorige week al bekend, maar nu komt pas de bevestiging van Buma/Stemra. Buma blijft bij het standpunt dat voor embedden wel degelijk een vergoeding betaald zou moeten worden, maar het lukte de organisatie niet om 'een juridisch sluitende regeling op te stellen'. Cees Vervoord (Buma/Stemra): “Om ook de belangen van creatief Nederland veilig te stellen gaan MKB-Nederland, VNO-NCW en Buma/Stemra in overleg om te kijken of het mogelijk is te komen tot een regeling en vergoedingen voor muziek in embedded files met als intentie dit dan in 2011 in te voeren”, aldus bestuursvoorzitter Cees Vervoord. "Een redelijke vergoeding voor het gebruik van werk ook via de ‘embedded’ technologie is niet meer dan vanzelfsprekend. Het verheugt ons dat we dit samen met MKB Nederland, VNO-NCW en andere relevante marktpartijen goed kunnen gaan regelen voor 2011."
Buma/Stemra sluit deal met YouTube
Omstreden embedlicenties tot 2011 van de baan
Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft een deal gesloten met videoportal YouTube. In die overeenkomst is geregeld dat componisten en muziekauteurs een vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun filmpjes op de site. Door de overeenkomst is ook de omstreden 'YouTube-tax' van de baan.