3VOOR12 bespreekt Album van de Week: Local Natives

Terug van kerstreces voor Gorilla Manor

Atze de Vrieze ,

Gouden regel: in december komen nauwelijks platen uit. Local Natives, een nieuwe band uit Californië, is de uitzondering op die regel. Ze maken een slimme mix van folk, directe indiepop en orkestrale arrangementen. Gorilla Manor is het laatste Album van de Week van 2009.

Terug van kerstreces voor Gorilla Manor

Er zijn ongeschreven regels in platenland. Grote bands brengen hun nieuwe albums uit in oktober, november. Januari en februari zijn voor bands die veel te winnen hebben. Debuten, tweede albums van relatief kleine indiebands die hopen op een goed festivalseizoen. En december? December is lijstjesmaand, kerstreces, tussen wal en schip. Toch heeft de Amerikaanse band Local Natives ervoor gekozen hun debuut Gorilla Manor in ons land half december uit te brengen, wellicht om vast wat reuring te brengen voor hun drie concerten in januari. En dus komt 3VOOR12 nog even terug van kerstreces. Gorilla Manor is het laatste Album van de Week van 2009, maar eigenlijk de eerste nieuwe band die zich aandient voor 2010.

Tussen wal en schip, dat is de eerste gedachte die sceptici zullen krijgen als ze Gorilla Manor voor het eerst horen. Het beste van drie werelden, zullen liefhebbers zeggen. En reken maar dat de laatsten komend jaar gelijk gaan krijgen. Deze band uit Californië verenigt de folk-achtige harmonieën van bands als Fleet Foxes met directe indiepopsongs van Vampire Weekend, afgemaakt met de orkestrale arrangementen van The Arcade Fire. Slim bedacht, nog beter uitgevoerd. Met op zijn tijd ook nog een stukje schreeuwindie en stuwende drums.

Er moest op enig moment een band opstaan die de belangrijkste stromingen in de Amerikaanse gitaarmuziek bij elkaar zou brengen en het zou vertalen naar een breed publiek. Want die potentie heeft Local Natives, al was het maar omdat de songs helder en vol zelfvertrouwen gezongen worden. Waar veel folkbands een introverte uitstraling hebben, heeft Local Natives de frisse looks van een stel studenten uit Brooklyn. Dat het uitgerekend een band uit Californië is die deze stap zet, mag dan ook best een verrassing heten. Die staat was de laatste tijd juist verantwoordelijk voor de vierde peiler in de Amerikaanse muziek: experimentele rock met noise-invloeden, maar met bands als Health en No Age heeft Local Natives weinig gemeen.

Het is geen toeval dat deze recensie vol staat met bandnamen en genre-aanduidingen. Dan is er ook nog een cover van Talking Heads (een sterke, melodieuze uitvoering van Warning Sign) en een tekstueel knipoogje naar diezelfde band in Shape Shifter. Dat is de achilleshiel van deze band: een volstrekt eigen gezicht weerklinkt nog niet. Daar staan een paar ijzersterke songs tegenover: het zorgvuldig opgebouwde Airplanes en het uptempo Camera Talk steken er bovenuit. En dat gezicht, zolang we dat maar op het podium zien, in januari.

Gorilla Manor van Local Natives verschijnt op Infective/PIAS. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal. Bekijk ook de sessie van Local Natives in de lift van Paradiso.