Afgelopen weekend stonden klanten van Boudisque in Utrecht en Nijmegen plotseling voor een dichte deur. Een jaar na het verdwijnen van de oervestiging in Amsterdam houdt nu ook de rest van het bedrijf het voor gezien. Noodgedwongen, het bedrijf is failliet. Eigenaar Richard van der Veen is teleurgesteld, maar ook realistisch. “De laatste drie jaar hebben we te kampen gehad met dalende omzetten, zo'n tien procent per jaar. We hebben geprobeerd die ontwikkeling te keren, door in te zetten op andere genres, door meer budgettitels te gaan verkopen. Daarbij haalden we af en toe een klein succesje, maar het was niet genoeg."
Boudisque was voor muziekliefhebbers jarenlang een fenomeen. De winkel in Amsterdam bestond al sinds eind jaren zestig. Van der Veen nam Boudisque elf jaar geleden over. In 2003 breidde hij uit naar Utrecht, een paar jaar later kwam daar een dvd-winkel in Nijmegen bij. De winkel probeerde de moeizame tijden in de platenindustrie te weerstaan door zich sterk te specialiseren. De winkel in Utrecht had bijvoorbeeld een groot assortiment klassieke muziek, jazz en wereldmuziek en een gespecialiseerde filmafdeling. In de popwinkel was het segment metal en gothic fors. “Ik heb jarenlang gedacht dat we wat betreft die gespecialiseerde genres een bodem zouden bereiken, een vaste groep fanatieke liefhebbers die zou blijven kopen. Van daaruit zou je dan een nieuw plan kunnen maken, maar dat is niet gebeurd.”
Volgens Van der Veen was de afdeling klassieke muziek in Utrecht een stabiele factor. Ook de filmwinkel in Nijmegen was volgens hem gezond. “Jazz, wereldmuziek en popmuziek was erg afhankelijk van het releaseaanbod. Zat er een grote naam bij, dan verkocht je daar veel van. Viel de tweede plaat van zo'n artiest tegen, dan merkte je dat meteen. Bij dvd's liepen we ook tegen sterk dalende prijzen op. Goede titels lagen voor vijf euro in de winkel. De marge is hetzelfde, maar je moet veel meer wegzetten.”
Door de dalende omzet werd het onmogelijk de hoge kosten te betalen. Boudisque zit midden in het centrum van Utrecht, zij het wat weggestopt in een steeg tussen de Oudegracht en het Vredenburg. Desalniettemin: een dure plek. “Het moeilijke is: 95% van de mensen die over de Oudegracht sjokken heeft geen interesse in je product.” Verhuizen uit het centrum, zoals Plato dat in Utrecht onlangs gedaan heeft, zou een optie kunnen zijn. Bullit in Eindhoven zette dezelfde stap. Die winkel trok in een kleiner pand net buiten het echte stadshart. “Het is de enige oplossing”, denkt Van der Veen. “Veel klanten komen toch al van heinde en verre naar ons toe, dus voor hen maakt het niet veel uit als we iets meer uit het centrum zitten. Wij hebben een verhuizing ook overwogen, maar we zaten vast aan een huurcontract dat nog vier jaar liep.”
En dan nog is het de vraag of mensen überhaupt nog de deur uit willen om een cd te kopen. Áls ze dat al willen, kunnen ze hem namelijk ook op de deurmat laten bezorgen. Bovendien hebben ze op internet keuze uit een oneindig groot assortiment. “Het is tekenend dat Universal van bepaalde titels meer verkoopt in samenwerking met een krant dan in de hele retail”, zegt Van der Veen. “Op een festival als Lowlands verkoop je ook enorm goed. Mensen willen kennelijk nog wel cd's kopen, maar het moet ze onder de neus gedrukt worden.”
In 2007 probeerde Boudisque het tij nog te keren door flink te snijden in het personeelsbestand. De winkel werd de laatste twee jaar dan ook met zo klein mogelijke bezetting gerund. “Ze hebben zich het schompes gewerkt. Iedereen voelde ook de noodzaak om ervoor te knokken. Daarom is het ook extra zuur dat het zo moet aflopen”, zegt Van der Veen. De 18 personeelsleden van Boudisque staan nu op straat. Volgens Van der Veen kijkt de curator wel naar mogelijkheden voor een doorstart, maar zal hij daar zelf zeker niet bij betrokken zijn. Tot slot de vraag: was het toch ook leuk, een platenzaak hebben? “Dat moet je me over een paar weken maar eens vragen.”
Failliet Boudisque gevolg van niet te keren trend
Specialisatie blijkt niet genoeg
Afgelopen weekend stonden klanten van Boudisque in Utrecht en Nijmegen plotseling voor een dichte deur. Ondanks pogingen om te specialiseren is het bedrijf failliet. “De laatste drie jaar hebben we te kampen gehad met dalende omzetten."