Tien jaar geleden begon muzieksite Kindamuzik als zolderkamerproject, of beter, als knutselwerk van Niels van der Tang en een paar vrienden. “Ik vond het leuk om een beetje te klooien met ruwe websites, 1.0”. zegt hij. Nog altijd is hij betrokken bij het internetmagazine waar inmiddels zo’n 70 mensen voor werken. Nog altijd op vrijwillige basis, want echt verdienen doen er ze nog niet mee. “Ik zou liegen als ik zeg dat we nooit hadden gedacht er geld uit te kunnen halen. We waren jong en ambitieus, dat is wel wat afgezwakt. Ik hoop nog steeds dat we komende jaren wat kunnen investeren in software ontwikkeling en koppelingen met interactieve systemen. Dat is wel belangrijk voor de toekomst van je website.”
De eerste jaren na de lancering was de voertaal op Kindamuzik Engels. De overstap naar Nederlands noemt het team nu de beste beslissing ooit. “Engels was toen nog de voertaal op het internet. Maar al snel ontstond de discussie waarom we niet over zouden stappen op onze moedertaal. Het is leuk om een recensie in het Engels te schrijven over een indieband in Rotown, zodat het ook in Tokyo is te lezen. Maar hoe relevant is dat nou eenmaal voor de mensen daar?”
En waar ziet Van der Tang Kindamuzik over tien jaar? “Met een evenzo groot team van enthousiaste medewerkers hopen we nog altijd mooie artikelen en video’s te maken. Ik hoop dat de site met nieuwe technieken met zijn tijd mee kan gaan, zodat we ook de nieuwe generatie muziekconsumenten kunnen bedienen. Want ja, mensen die nu nog elke dag zitten te gamen, die weten straks niet meer dat er iets te lezen valt in een krant. In die zin denk ik dat sites als Kindamuzik alleen maar een belangrijkere rol gaan spelen.”
Kindamuzik viert zijn tienjarig bestaan met een jubileumfeest op 21 april in de Melkweg met The Death Letters, Holy Fuck en It Hugs Back. Meer info daarover vind je hier.
10-jarig Kindamuzik: van knutselwerk tot populair internetmagazine
“Al had ik wel gehoopt dat we er geld uit zouden halen”
Het internetmagazine Kindamuzik bestaat tien jaar. Dat wordt gevierd met drie bands in de Melkweg. Medewerker van het eerste uur Niels van der Tang: “In het begin schreven we in het Engels, maar hoe relevant is het optreden van een indieband in Rotown nu eenmaal voor iemand in Tokyo?”