Urban Podium Rotterdam gaat definitief door

Gemeenteraad stemt met krappe meerderheid voor plan

Het plan voor een Urban podium in Rotterdam gaat definitief door. Vandaag heeft de Rotterdamse gemeenteraad met een krappe meerderheid voor het plan gestemd.

Gemeenteraad stemt met krappe meerderheid voor plan

Op het laatste moment gooide Leefbaar Rotterdam er zelfs nog een motie van wantrouwen tegenaan, maar het heeft de tegenstanders niet geholpen. Het Urban Podium in Rotterdam Zuid komt er definitief. Donderdagmiddag heeft de Rotterdamse gemeenteraad met een krappe meerderheid van 22 tegen 21 voor het plan gestemd.

Aan het voorstel is niets meer gewijzigd. Het gereserveerde bedrag van elf miljoen euro zal worden besteed aan de aankoop en verbouwing van de Maassilo en aan de programmering in zowel de Maassilo als op andere locaties in de stad. Een stichting zal worden opgericht om het programma op poten te zetten en de samenwerking met andere instellingen aan te gaan.

Volgens wethouder Grashoff (GroenLinks) zijn alle adviezen uitvoerig bestudeerd. Grashoff: "Met de Rotterdame raad voor Kunst en Cultuur is veel overleg geweest. Het voorstel dat er nu ligt is een optelsom van alle adviezen." De zorgen vanuit het veld voor concurrentie heeft hij tevens meegenomen in het voorstel. Grashoff: "Met WATT zijn we veel in overleg geweest, op basis daarvan is het voorstel bijgeschaafd. De grote zaal van de Maassilo mag niet voor concerten worden gebruikt. Op het punt van concurrentie is het voorstel dus aangepast."

Dat WATT nu zegt in financiele problemen te verkeren, staat volgens Grashoff dan ook los van de komst van het Urban Podium. "Ik neem hun probleem serieus, maar WATT heeft niet aannemelijk kunnen maken dat er een verband is met het nieuwe podium." Wel staat de wethouder positief tegenover een eventuele fusie van WATT met Waterfront. Over enkele weken zal hij hier meer over kunnen zeggen.

Vanuit de raad was er ook vandaag nog veel bezwaar, voornamelijk tegen de keuze voor de Maassilo als locatie voor een groot podium. Veel partijen zagen liever het geld worden verspreid over kleinere, al bestaande locaties als jeugdhonken. Remco Oosterhoff van Christen-Unie/SGP is bijvoorbeeld niet tegen talentontwikkeling, maar dat zou volgens hem kleinschalig en dicht bij huis moeten kunnen. "Het geld dat naar een groot, log gebouw gaat, staat niet in verhouding met de investering die nu naar de bestaande infrastructuur van talentontwikkeling gaat."

Leefbaar Rotterdam noemde bij monde van Marco Pastors de aankoop van de Maassilo door de gemeente dubieus. De gemeente heeft het pand voor 2,9 miljoen euro gekocht, terwijl volgens Pastors het huurcontract van Koos Hanenberg, eigenaar van de Maassilo, volgend jaar zomer afloopt. Hanenberg heeft volgens Pastors dus geen recht op dit bedrag en noemt hem een creatief boekhouder: "Hij moet met pek en veren de stad uit worden gestuurd, samen met de rest van de voorstanders." Grashoff reageerde daarop dat de juridische analyse die er nu is, alles al duidelijk maakt. Een vervolgonderzoek is daarom niet nodig. De partij zegde daarop de steun in de wethouder op, maar kreeg geen steun van de andere partijen in de raad.

Omdat er binnen verschillende partijen verdeeldheid over het voorstel bestond, is uiteindelijk overgegaan tot een persoonlijke stemming. Een minimale meerderheid stemde ermee in het het Urban Podium met de start van het Jongerenjaar 2009 op 1 januari aanstaande open te laten gaan.