Het moest er toch een keer van komen; een CAO voor de popsector. Vanaf 1 januari geldt de CAO voor dertien poppodia en de festivals. Ook Doornroosje in Nijmegen sluit zich daarbij aan. Directeur Toine Tax heeft namens de Werkgeversvereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals samen met FNV Kiem gewerkt aan de CAO. Tax zegt dat stabiele voorwaarden en een fatsoenlijke rechtspositie voor werknemers noodzakelijk is. Samen met twaalf andere poppodia hoopt Tax koudwatervrees van andere podia snel weg te nemen. “Dat gaat wel gebeuren. Meer dan vijftig procent van het werkend personeel binnen de popsector werkt bij de dertien poppodia.”
Tax benadrukt dat de CAO een kader-CAO is. “Er is nog niets dichtgetimmerd met kleine regeltjes. Dat is ons ook sterk afgeraden door andere sectoren. Salaris en loon laten we even voor wat het is omdat dat de discussie over de CAO verlamt. We concentreren ons eerst op flexibele contracten en schaffen de onregelmatigheidstoeslag af, omdat nachtwerk inherent is aan de popsector.”
Momenteel werken veel poppodia met de CAO Welzijn. Daar klaagde Tax bijna drie jaar geleden ook over. Binnen dat CAO kan een contract qua uren wel omhoog worden geschroefd, maar niet omlaag. Het gevolg is dat podia geen mensen in dienst konden nemen. Tax: “Wij hebben te maken met periodes waarin er meer en minder werk is. Daardoor waren we gedwongen waren om met freelancers en payrollers te werken. Ik heb nu iemand al een contract kunnen aanbieden, daar waar dat eerder niet mogelijk was.”
Voor bands levert de CAO ook een voordeel op: “Stagemanagers moesten officieel vanwege de wettelijke arbeidstijden na een paar uur stoppen met werken. Dan heeft een band met twee stagemanagers te maken, terwijl ze liever de hele dag met dezelfde werken. Dat kan volgend jaar ook.”
Luister hier naar het gehele interview met Toine Tax in Dubbel Check.
Popsector-CAO vanaf 1 januari van kracht
“Salaris en loon laten we even voor wat het is”
Vanaf 1 januari gaan dertien poppodia in Nederland werken met een CAO die gemaakt is voor de popsector. “Hoog noodzakelijk”, zegt Toine Tax directeur van Doornroosje en lid van de Werkgeversvereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals. “Met de CAO Welzijn valt niet meer te werken.” De CAO is vooralsnog alleen een kader-CAO. Tax: “Salaris en loon laten we nog even voor wat het is.”