Hanengevecht centraal in nieuwste video zZz

In Thailand gefilmde clip verbeeldt de esthetiek van agressie

Erik Zwennes ,

De prijswinnende combinatie van regisseur Roel Wouters en de dirtrockers van zZz heeft een nieuw kunstwerk opgeleverd. De titeltrack van het nieuwe album 'Running With The Beast' kent vanaf nu een opwindende video die wellicht nog voor opschudding zal zorgen. Centraal staat een hanengevecht dat na afloop de hoes van de nieuwe plaat oplevert. Benieuwd? Lees verder!

In Thailand gefilmde clip verbeeldt de esthetiek van agressie

De video bij de titeltrack van het tweede album van zZz Running With The Beast is af en staat online. Nu is een videorelease zelden onderwerp voor een nieuwsartikel. Maar het betreft hier de tweede samenwerking tussen de Amsterdamse band en regisseur Roel Wouters. Ook ditmaal zal het resultaat niet ongemerkt voorbij gaan. De eerste samenwerking voor het nummer Grip resulteerde in een spraakmakende video en vele nationale en internationale prijzen. Tevens kocht autofabrikant FIAT het clipconcept en gebruikte delen hiervan én het nummer in hun nieuwste televisiecommercial. Voor een video bij de titeltrack van het album Running With The Beast vertrokken de bandleden en het regieteam naar Thailand. In februari zei Wouters “Het enige dat ik kwijt wil is dat Björn en Daan in de video op bijzondere wijze abstracte schilderijen gaan maken.”

Zoals dat gaat in negen maanden tijd is er inmiddels iets moois gegroeid. Maar ook een product dat hoogstwaarschijnlijk voor de nodige opschudding gaat zorgen. Het team toog naar Thailand omdat daar de visuele basis; een hanengevecht, in de praktijk kon worden gebracht. In de clip ontstaat de albumhoes van Running With The Beast door de afdrukken die twee, in Ecoline gedompelde, vechtende hanen achterlaten op een vel witpapier.

De clip bestond als een ruw idee van de regisseur en groeide uit tot de omvangrijke productie. “Je komt er stapje voor stapje achter wat de realisatie van het idee met zich meebrengt,” aldus Wouters. Een subsidie van het TAX-clipfonds maakte het mogelijk om de clip in Azië te schieten. Dit omdat het in Nederland niet zou mogen? “Ook, maar vooral omdat daar de expertise over hanengevechten aanwezig is. Zo waren er bij de opnames altijd meerdere animal handlers aanwezig.” Op de site van Roel Wouters is een making of van de clip te zien. Ook is er een verklaring over dierenrechten op te vinden. Hierin stelt de maker dat er tijdens het filmen geen dieren zijn verwond. Voor de clip zijn 12 verschillende hanen gebruikt die in totaal 8 gevechten aantraden. Gevechten die tussen de 20 sec en 3 minuten duurden. Bijzonder detail in de verklaring is dat de hanen halverwege de dag door hadden wie van hen dominant was en dus stopten te vechten. Er waren twee nieuwe vogels nodig om de clip af te maken.

De clipmaker kwam op het idee voor de video na het zien van een van de filmexperimenten van uitvinder Thomas Edison uit 1894. Wouters wil met het concept op een alternatieve wijze agressie en woede uitbeelden. “Rockmuziek en de donkere kant van mensen wordt altijd zo clichématig neergezet. Ik wilde wat anders met het patroon van woede en de esthetiek ervan.”