3DOC12: Rise Up

Ziggi: "Je ziet vanaf het eerste moment dat die Ice Anastacia geen talent heeft"

Atze de Vrieze ,

Ook dit jaar presenteert 3VOOR12 weer drie muziekfilms op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) dat van 20 tot en met 30 november wordt gehouden. Onze eigen avond vindt plaats op vrijdag 28 november in Pathé De Munt vanaf 19.00 uur. Reggaezanger Ziggi keek alvast naar de film Rise Up.

Ziggi: "Je ziet vanaf het eerste moment dat die Ice Anastacia geen talent heeft"

Ook dit jaar presenteert 3VOOR12 weer drie muziekfilms op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) dat van 20 tot en met 30 november wordt gehouden. Onze eigen avond vindt plaats op vrijdag 28 november in Pathé De Munt vanaf 19.00 uur. Reggaezanger Ziggi keek alvast naar de film Rise Up.

Jamaica, het land van ganja, getto's en reggae. Zelden zijn clichés zo waar als op het Caribische eiland, een paar honderd kilometer onder Florida. Het moet in de Jamaicaanse hoofdstad niet moeilijk zijn om verwijzingen te vinden naar Bob Marley, naar Burning Spear, King Tubby en de vele andere grote helden die de veertig jaar reggae opleverden. Hun beeltenissen zijn met liefde op de muren geschilderd, zien we in reggaedocumentaire Rise Up. De Argentijnse documentairemaker Luciano Blotta is niet van plan hun verhaal nog eens te vertellen. Hij gaat op Jamaica op zoek naar nieuw talent, dat hoopt ooit uit te groeien tot de nieuwe Bob Marley. Zijn documentaire volgt drie onbekende artiesten op weg naar succes: de poppy dancehallgroep Ice Anastacia, rastafari Turbulence en het schattige meisje Kemoy Reid.

In negentig minuten leren we niet alleen de drie hoofdpersonen kennen, maar krijgen we ook veel te zien van het muzikale leven in Jamaica. We zien de groepen jongeren op straat in de krottenwijken van Kingston die allemaal kunnen zingen, de soundsystems op de hoek van de straat, de geïmproviseerde studio's met golfplaten daken. Het combinatie van talent en eenvoud werkt aanstekelijk. "Je ziet heel mooi hoe de sfeer daar is", zegt Ziggi, die zelf begin dit jaar een bezoek bracht aan zijn muzikale roots. "Ik ben niet specifiek in dat Ghetto Sting soundsystem uit de film geweest, maar ik herken het wel. Muziek is overal op Jamaica." Het is dan ook meer dan hobby voor velen. Het land ligt al jaren economisch en politiek op zijn gat, vertelt Turbulence. Een succesvolle carrière in de muziek is dé manier om de kansloze omstandigheden in de achterstandswijken te ontvluchten.

Al snel blijkt dat talent niet genoeg is. Of beter: dat geld een bijzondere rol speelt. Om serieus genomen te worden, moet je van de straat komen, uit Downtown Kingston. En dan ben je automatisch arm. Maar om het echt te maken heb je geld nodig. Vooral om videoclips te maken, die je onderscheiden van de massa en je een groter publiek kunnen brengen. "Geld is ongelofelijk belangrijk", zegt Ziggi. "Je ziet dat aan Ice Anastacia. Hij komt uit Uptown Kingston, dus hij heeft geld. Vanaf het eerste moment zie je dat hij geen talent heeft, maar hij staat wel ineens op een heel belangrijk reggaefestival. Hij moet zich daar binnen gekocht hebben, dat kan niet anders." Het optreden op Reggae Sumfest in Montega Bay, Jamaica, is het hoogtepunt van de film, het dieptepunt van Ice Anastacia.

De ambities van Kemoy zijn heel wat meer low profile. Zij leeft toe naar haar eerste optreden in de Ghetto Sting voor 300 toeschouwers. Het feest valt in het water, maar als zelfs de legendarische muzikanten en producers Sly Dunbar en Robbie Shakespeare in beeld komen, lijkt het zowaar wat te worden met haar carrière. Toch hoeft Ziggi niet lang na te denken over de vraag wie van de drie nu het meest kansrijk is. "Zonder twijfel Turbulence", zegt hij. We zien de doorbraak van Turbulence's track Notorious, die Ziggi zelf nog samen met hem opnam voor zijn debuutalbum So Much Reasons. "Ik vond het een heel aardige gast. Hij is de enige echte artiest van de drie. Een heel getalenteerde jongen."
 
De documentaire Rise Up van Luciano Blotta is vrijdag 28 november te zien tijdens 3DOC12, de speciale avond van 3VOOR12 op het IDFA in bioscoop Pathé de Munt in Amsterdam. De regisseur zal vooraf geïnterviewd worden over zijn film. Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is van 20 tot en met 30 november. Kaartjes voor de 3DOC12 avond kosten 25 euro. 3VOOR12 nieuwsbrieflezers krijgen bij inlevering van de speciale bon 7 euro korting.