Metalvisie Songfestival stopt metalscene in het roze

“Gordon kon er helaas niet bij zijn”

Met het Metalvisie Songfestival wil de stichting Noord Geldersch Metaal het officiële Songfestival een hak zetten. “Maar neem ons ook niet al te serieus hoor. Dit festival is een uitlaatklep voor de metalbands. Ze kunnen hier de dingen doen die normaal hun publieke zelfmoord zou betekenen.”

“Gordon kon er helaas niet bij zijn”

Vanavond vindt de eerste halve finale plaats van het Eurovisie Songfestival. Als de Nederlandse delegaat Hind met haar Your Heart Belongs To Me het tot de finale schopt op 24 mei, dan wordt het kiezen geblazen voor songfestival liefhebbers. Diezelfde avond vindt ook het Metalvisie Songfestival plaats in Lelystad. 

Het plan van het Metalvisie Songfestival is twee jaar geleden ontstaan, toen de metalmonsters van Lordi het songfestival wonnen. Sander Jonker, voorzitter van de stichting Noord Geldersch Metaal ter promotie van metal in de regio, is een van de initiatiefnemers. “Een metalband die wint, dat was zo’n enorme tegenstelling. Dat heeft ons toen op dit idee gebracht.”

Het Metalvisie Songfestival steekt niet alleen de draak met de officiële versie, ze maken het zichzelf ook lastig. “De metalscene neemt zichzelf vaak serieus”, zegt Jonker. En daar is op de avond van zaterdag 24 mei weinig ruimte voor. “Het Songfestival is nogal een roze gebeuren. Dat willen we ook op onze avond terug laten komen. De monitors worden bekleed met roze pluche. En het publiek kan een lichtshow in discostijl verwachten. Ik had in eerste instantie de meest foute kleuren uitgekozen. Toch heb ik besloten om ze niet allemaal te gebruiken. Het was zo fout, dat kan ik het publiek niet aandoen. Ik heb Gordon nog gevraagd voor de presentatie. Hij zei dat het hem erg leuk leek om te doen, maar dat hij niet kan.” 

Twaalf bands, waaronder Mindscan, The Flying Embryo’s en Delphian, strijden in de Underground in Lelystad om de trofee. De deelnemers zijn vrij in de invulling van hun optredens. “Dit festival is een uitlaatklep voor de bands. Hier kunnen ze doen wat ze anders nooit doen. Of alleen in de oefenruimte, omdat het op het podium een publieke zelfmoord zou betekenen.”

Toch zijn er ook enkele voorwaarden waar de acts aan moeten voldoen. Eén daarvan is dat het nummer Nederlandstalig moet zijn. “Toestaan om ook in het Engels te zingen is de nekslag geweest voor het Nederlands Songfestival. In het nummer van Hind hoor ik niets van Nederland terug. Het had net zo goed in Rusland gemaakt kunnen worden. Van haar verwacht ik dan ook helemaal niets in Belgrado. Wij willen de authenticiteit bewaren.” Dat hoeven niet per se eigen nummers te zijn. Het is ook toegestaan om een cover van een Nederlands songfestival nummer te spelen. 

De jury bestaat uit hoofdredacteur Horst Vonberg van Lords Of Metal, Gerrit Mesker van het Stonehenge festival en Aardschok hoofdredacteur Metal Mike. Toch zullen zij niet de winnaar uitroepen, want de stem van het publiek telt maar liefst voor 75 procent mee.