p2p downloadchart teruggefloten door branche

Volgens NVPI, Sena en Buma/Stemra gaf hitlijst een ‘fataal signaal’

Twee weken geleden kondigde TMF de TMF Superchart aan – de eerste chart op basis van betaalde én niet betaalde downloads. Naast airplay en streams zouden alle downloads mee gaan tellen. Nu blijkt dat het idee niet goed is gevallen bij verschillende brancheorganisaties. Per brief lieten zij TMF weten niet blij te zijn met het plan. Er volgde een gesprek, waarna TMF besloot p2p-downloads uit de charts te laten.

Volgens NVPI, Sena en Buma/Stemra gaf hitlijst een ‘fataal signaal’

Twee weken geleden kondigde TMF de TMF Superchart aan – de eerste chart op basis van betaalde én niet betaalde downloads. Naast airplay en streams zouden alle downloads mee gaan tellen. Nu blijkt dat TMF na gesprekken met NVPI, Sena en Buma/Stemra onbetaalde en p2p downloads toch niet mee zal nemen in de chart. Volgens de organisaties gaf de chart een ‘fataal signaal’ af richting politiek en consument. Is de chart nu nog wel geloofwaardig?

Wouter Rutten van het NVPI legt uit. “Met een fataal signaal bedoelen we dat er de indruk gewekt wordt dat de muziekindustrie zich heeft neergelegd bij de unieke situatie in Nederland, waarbij het downloaden van illegaal aanbod onder bepaalde voorwaarden wordt toegestaan." Downloaden op zich is in Nederland niet illegaal. Het NVPI stuurde, samen met Sena en Buma/Stemra, een brief aan TMF/MTV. Rutten: “Daarin vertelden we dat er een flink aantal wenkbrauwen waren gefronst naar aanleiding van hun plannen.”

TMF nodigde alle partijen vervolgens uit voor een gesprek. “Daarin is besloten af te zien van het meenemen van de onbetaalde en p2p downloads in de chart,” aldus Rutte. “We hebben geen powerplay hoeven spelen. Het was – ook al is dat een cliché – een open en constructief gesprek.” Stephanie Dekker van MTV beaamt dat. “We hebben ons verkeken op alle commotie die is ontstaan,” legt ze uit. “Door de pers is er veel aandacht gegeven aan dat ene aspect van de charts [onbetaalde en p2p downloads, red.]. Onze partners hebben daar een naar gevoel van gekregen,” legt Dekker uit. Met ‘partners’ doelt ze op de eerdergenoemde organisaties.

Dekker ontkent dat de lijst nu haar uniciteit verloren heeft: “We gaan nog steeds een lijst maken die goed weergeeft wat onder jongeren leeft.” Is dat niet onder andere onbetaald downloaden via p2p-netwerken? “Klopt, maar we hebben nu eenmaal besloten dat niet mee te nemen. Wel gaan we ons goed laten informeren over wat er op dat gebied gebeurt.” De lijst zal volgens Dekker een totaal ander publiek aanspreken dan de Top 40. “Wij hebben écht een andere doelgroep met de Superchart. Ik kan er nog niet teveel over zeggen, maar neem maar van mij aan dat het een goede lijst wordt,” verzekert ze.

Rutte denkt niet dat de lijst nu ineens ongeloofwaardig is geworden. “Die onbetaalde en p2p downloads waren maar een onderdeel. Streams en betaalde downloads worden nog steeds meegenomen.” Dekker zegt te kijken naar wat er nog meer kan worden meegenomen in de chart. Daarbij moet gedacht worden aan ‘buzz tracking’ (hoe wordt op internet gezocht naar en gesproken over artiesten) en sociale netwerken.