NVPI: Belastingdienst, maak het ook de muzikant makkelijker

Branchevereniging vraagt Tweede Kamer om 20 % belastingaftrek bij producenten

De NVPI wil dat de Belastingdienst het financieel voor muzikanten makkelijker gaat maken. De branchevereniging voor de entertainmentindustrie vraagt Plasterk een regeling te treffen zodat zij voortaan 20 % van hun investeringen van de belasting af kunnen trekken.

Branchevereniging vraagt Tweede Kamer om 20 % belastingaftrek bij producenten

In Frankrijk en Italië profiteren artiesten al enige tijd van een speciale muzikantenbelastingregeling: 20% van hun investeringen in muzikale producties kunnen zij van de belastingaangifte aftrekken. Frankrijk heeft de impact ervan berekend en komt tot de conclusie dat deze regeling honderden extra banen en zichtbaar extra kansen voor artiesten oplevert. De  NVPI wil nu ook dat de belastingdienst in Nederland het de muzikanten makkelijker gaat maken en dringt er daarom bij OC en W minister Plasterk op aan om deze regeling hier in te voeren. 

Deze belastingregeling heeft de naam ‘fiscale stimuleringsmaatregelen voor muziekproductie- en promotie’. Een mond vol, maar waar het op neer komt is simpel: producenten, dus niet alleen labels, kunnen een deel van de kosten die verband houden met productie van muziek bij de belastingdienst aftrekken. Deze regeling moet het volgens NVPI woordvoerder Wouter Rutten voor muzikanten aantrekkelijker maken om te investeren en zodoende nieuw talent stimuleren en kwaliteit bevorderen. “De muziekproductie in Nederland zit dringend om financiële slagkracht verlegen om nieuw talent en nieuwe distributiekanalen en modellen te lanceren. Subsidies zijn aan verandering onderhevig. Een belastingverlichting moet stabiliteit van investeringen garanderen.” In Italië en Frankrijk heeft de EU toestemming verleent aan het initatief . “Het is dus best een reëel voorstel.”

De NVPI heeft een lijst opgesteld met kosten die aftrekbaar zijn. Daar staat op:kosten voor tijdelijk personeel, de huur van een studio, huur en transport van apparatuur en instrumenten, kosten verbonden aan grafische vormgeving, postproductiekosten en kosten gerelateerd aan het digitaliseren van de opnames om ze voor digitale distributie geschikt te maken. En op promotioneel vlak zijn dat: kosten voor repetities, toursupport, televisieoptredens, fotografie en websites.

De NVPI is op de hoogte van de chaos waar de Belastingdienst momenteel in verkeert, maar is niet bang de dienst door deze nieuwe regeling nog dieper in de problemen te brengen. “Die problemen zullen allang opgelost zijn, wanneer deze regeling er is. Het zal ze daar op kantoor ook niet meer werk opleveren. Aangifte moet toch iedereen al doen.” 

De brief naar Plasterk is inmiddels verstuurd. Donderdag 6 maart praat de Tweede Kamer over popmuziek.  De NVPI wil dat de minister dan deze fiscale maatregel voorstelt.