Burgerinitiatief Vroeg op Stap is, in tegenstelling tot de berichten die gisteren in de media verschenen, nog niet ter ziele. Verschillende websites meldden dat de commissie Burgerinitiatieven, waar Vroeg op Stap gisteren haar ruim 120.000 handtekeningen inleverde, de handtekeningen ongeldig en dus niet ontvankelijk heeft verklaard. Dat klopt niet, want de commissie die de petitie in behandeling neemt, komt uiterlijk pas over vier weken met een definitief besluit.
De voorzitter van de commissie, Johan Remkes, bevestigt dat er nog geen definitief besluit is. “Maar volgens ons reglement zijn alleen papieren handtekeningen geldig,” aldus Remkes. “Dat heb ik gisteren bij het ontvangen van de petitie meteen verteld. De kans is dus groot dat de petitie alsnog onontvankelijk wordt verklaard.” Is het niet vreemd dat in dit digitale tijdperk digitale petities niet geldig zijn? Remkes: “Papieren handtekeningen zijn beter te controleren. Als we dat willen uitbreiden naar digitale handtekeningen, moet de Tweede Kamer eerst ons reglement veranderen.”
Mochten de petitie alsnog de prullenbak ingaan, dan is er een plan b, aldus iniatiefneemster Miryam Loonen. “De kans bestaat dat één van de fracties ons initiatief overneemt. Het CDA, de ChristenUnie en de SGP hebben daarvoor al interesse getoond.”
In februari 2007 startte Loonen samen met Hannie Gorter de actiegroep Vroeg Op Stap. De actiegroep maakt zich sterk voor vroegere sluitingstijden in de horeca. Volgens de vrouwen zou dit zorgen voor “minder overlast en een groter geestelijk en lichamelijk welzijn, vooral bij jongeren,” zo valt op vroegopstap.nl te lezen.
Actiegroep Vroeg Op Stap nog niet ter ziele
Commissie buigt zich komende weken over petitie
Het is nog geen einde verhaal voor de actiegroep Vroeg op Stap. De groep, die zich sterk maakt voor vroegere sluitingstijden in de horeca, overhandigde Johan Remkes gisteren ruim 12.000 digitale handtekeningen. En die zijn eigenlijk niet geldig, zei Remkes meteen. Toch gaat de commissie in overleg.