Top 40 neemt prereleases en illegale bestanden mee in hitlijst

Na sof TMF’s SuperChart tart binnenkort volgende hitlijst de industrie

TMF durft het alleen nog maar stiekem: het meenemen van metingen over illegale muziekbestanden in hun hitlijst. Na een fikse uitbrander van de entertainmentindustrie boog de jeugdzender voor de grote spelers. Binnenkort gaat de Stichting Nederlandse Top 40 het opnieuw proberen.

Na sof TMF’s SuperChart tart binnenkort volgende hitlijst de industrie

De Stichting Nederlandese Top 40 zal binnenkort zijn hitlijst de Top 40 mede samenstellen uit downloads en online kijk- en luistergedrag van consumenten. Hierin zullen ook prereleases en illegale bestanden worden meegenomen. De hitlijst lijkt met deze koers de strijd met de majors en brancheverenigingen aan te gaan.

In maart van dit jaar zou jongerenzender TMF met de primeur van een vergelijkbare hitlijst komen. Na veel bombarie vanuit de industrie trok TMF het plan voor een dergelijke samenstelling van de nieuwe SuperChart onmiddellijk weer in. Althans, voor de buitenwacht. Enkele goed ingevoerde bronnen meldden later dat de zender de gewraakte data wel degelijk meenam, maar dit onder de pet hield.

De Top 40 gaat voor de samenstelling gebruik maken van een nieuwe peilingmethode ontwikkeld door onderzoeksbureau De Vos & Jansen, het Continu Muziek Onderzoek (CMO) Voor de nieuwe onderzoeksmethode zijn twee nieuwe diensten ontwikkeld. Met de zogenaamde MP3Scan meet het bureau welke audiobestanden een gebruiker downloadt en afspeelt op zijn pc. Prereleases en illegale bestanden worden hierin volgens directeur Ronald Jansen ook meegenomen. Voor de meting wordt bij een aantal huishoudens specifieke software geïnstalleerd. De Social Media Monitor meet bij belangrijke sociale netwerken en blogs hoe vaak bepaalde artiesten of nummers worden genoemd en of dat in een positieve of negatieve context gebeurt.

Afnemers van de data van het CMO kunnen er voor kiezen om deze te laten filteren zodat illegale bestanden niet meetellen. In de juli-uitgave van vakblad Entertainment Business zegt voorzitter Erik de Zwart van Stichting Nederlandse Top 40 dat hij geen gebruik zal maken van de filtering. “Internet is een wereldwijd fenomeen, dus of iets legaal of illegaal is, is een non-discussie”, aldus De Zwart. “Wij willen gewoon vaststellen welke track het populairst is en er worden nu eenmaal steeds minder liedjes officieel uitgebracht.”

Wanneer de bewuste gegevens in de Top 40 zullen worden meegenomen is nog niet bekend. De Zwart rekent op een snelle implementatie. Hij vertelt in het vakblad dat er op dit moment al een proef gaande is. De branchevereniging van de entertainment industrie NVPI reageert bij monde van Wouter Rutten verbaast en afwachtend. Rutten zegt eerst nadere informatie in te willen winnen bij de Top 40. “Maar het heeft de volle aandacht van het audiobestuur.”