Popzalen nog niet klaar voor rookverbod

Irritaties en noodoplossingen bij podia

Het rookverbod gaat bijna in. 1 juli is het zover. 3VOOR12 bekijkt of festivals, clubs en poppodia er al klaar voor zijn. Deel 2: het rookverbod en poppodia. Over noodoplossingen, rokerstoiletten en de beste rookhits.

Irritaties en noodoplossingen bij podia

Het rookverbod gaat bijna in. 1 juli is het zover. 3VOOR12 bekijkt of festivals, clubs en poppodia er al klaar voor zijn. Deel 2: het rookverbod en poppodia. Over noodoplossingen, rokerstoiletten en de beste rookhits.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft aangekondigd vanaf 1 juli meteen streng te controleren. De eerste roker levert een zaal een waarschuwing op, de volgende een boete van 300 euro die exponentieel stijgt bij elke betrapte roker. De vraag is of de poppodia er al klaar voor zijn, verwachten ze inkomstenderving en wie gaat de eventuele boete nu betalen?

Het Tilburgse podium 013 heeft voorlopig nog geen vaste rookruimte. Bedrijfsleider Jan Buis is flink geïrriteerd door de late bekendmaking van de definitieve richtlijnen bij het verbod. "Vorige week werden deze pas naar buiten gebracht. We zijn dus meteen met de architect en het bouwbedrijf om de tafel gaan zitten en hebben besloten om de verbouwing zelf te betalen." Het gebouw van 013 is eigendom van de gemeente. Een verbouwing zou daarom, via deze weg, weken later van start kunnen gaan. De zaal hoopt begin augustus een definitieve rookruimte te realiseren. Tot die tijd zal er boven in het pand een tijdelijke ruimte worden ingericht. De Amsterdamse Heineken Music Hall laat weten niet zomaar een kale ruimte te willen bouwen. De zomermaanden zijn daarom gekozen om de definitieve rookplek te realiseren. In september hoopt de zaal deze te kunnen openen. Tot die tijd probeert de HMH buiten het pand een ruimte in te richten. Hoe dat moet met het rokende deel van bijvoorbeeld vijfduizend 5 Days Off bezoekers? We zullen het zien.

Ook Patronaat in Haarlem heeft de zaken nog niet voor elkaar. Medewerker Monique Rigter heeft zich speciaal in de materie verdiept: "We zijn er bijna klaar voor, alleen de rookruimte moet nog worden gebouwd. Deze zal niet op tijd af zijn, hopelijk wel bij het begin van het nieuwe seizoen. vijfentwintig rokers kunnen vanaf dan tegelijkertijd beneden in het gebouw terecht in het nieuwe rookhok. De Groningse Vera heeft simpelweg geen ruimte voor een ruimte en stuurt rokers de straat op. Paradiso in Amsterdam ziet dat niet zo zitten en is aan het bouwen geslagen. Op dit moment wordt een cabine ingericht op de tussenetage.

Paard van Troje in Den Haag en Rotown in Rotterdam zijn al lang en breed klaar met de nodige nijverheid. De dag vóór het rookverbod ingaat wordt in Den Haag dus ook zonder stress een gezellig feestje gebouwd. Tijdens Rook & Smoke speelt een Haags gelegenheidstrio de beste rookhits. Daarna kan men een dansje wagen bij dj's The Inhalers die uiteraard eveneens de beste rookklassiekers draaien. In Rotown is vorige week de rookruimte Rooktown feestelijk geopend. In deze ruimte, met wel 14 vierkante meter vloeroppervlak, wordt de roker bijgelicht door lampen in de vorm van sigarettenfilters. De as tik je er af in bakken gevormd naar een pakje peuken.

Hoe belangrijk die peuk in de mondhoek bij Keith Richards of Pete Doherty wellicht is, ook artiesten mogen op het podium niet meer roken. In kleedkamers wordt dit nog toegestaan, dit betreft volgens de regels een privéruimte. Roken op het podium kost de zaal keiharde euro's. De meeste podia zien hieromtrent geen grote problemen ontstaan en wijzen op het feit dat Nederland een van de laatste landen is die het verbod invoeren. Het Paard van Troje zal in een aantal gevallen voor de zekerheid afspraken maken met de boekers. Deze moeten eventuele boetes geen betalen. Berend Schans, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), heeft lang gepleit voor een uitzondering voor artiesten. “Het is helaas niet gelukt, maar ergens snap ik dat wel. Het is ook moeilijk om uit te leggen waarom zij wel en bezoekers niet mogen roken.” Schans voorziet nog de nodige problemen met het in werking treden van het verbod. “Wij doen wat we kunnen, maar feit is dat veel zalen hun rookruimte nog niet op tijd af hebben. Ook wanneer ze er bewust voor kiezen bezoekers buiten te laten roken, kan dit tot chaos en extra kosten leiden. Denk maar aan de extra beveiliging die je nodig hebt om dat op en neer gewandel in goede banen te leiden.

Over boetes maken de meeste zalen zich overigens niet zo druk. Patronaat, Het Paard en Rotown zullen proberen deze kosten te verhalen op de bewuste overtreders. Paradiso en Vera zien dit principieel niet zitten. Ook weigeren zij rokende bezoekers uit te zetten. Eventuele inkomstendalingen door wegblijvende bezoekers zien maar weinig zalen daadwerkelijk gebeuren. Alleen 013 heeft daadwerkelijk een daling begroot, 8% in het eerste jaar van het verbod.

N.B. Door een technisch probleem is dit artikel opnieuw geplaatst. De reacties zijn daarom helaas verloren gegaan. Onze excuses voor dit ongemak.