Russische laserramp ook in Nederland mogelijk

“Het is wachten op een incident”

Op 5 juli j.l. zijn tijdens een festival in Rusland ruim dertig bezoekers verblind door verkeerd gebruik van apparatuur tijdens een lasershow. Door ontbrekende regelgeving in Nederland lijkt het ook hier wachten op een incident. Pas halverwege 2010 is er wetgeving vanuit Europa te verwachten.

“Het is wachten op een incident”

Op 5 juli j.l. zijn tijdens een festival in Rusland ruim dertig bezoekers verblind door verkeerd gebruik van apparatuur tijdens een lasershow. De gewonden kunnen levenslang (gedeeltelijk) blind blijven. “In principe kan zoiets ook in Nederland gebeuren,” aldus Edwin Zijlstra van DTL Lasertechnology. Volgens hem wordt de kans op dergelijke ongelukken in Nederland steeds groter. Zijlstra vindt het onbegrijpelijk dat er in Nederland geen regelgeving omtrent lasershows bestaat.

De laserdeskundige, die al 23 jaar in het vak zit, maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen op de markt voor lasershows. “Voor betrouwbare apparatuur ben je tussen de dertig en tachtigduizend euro kwijt, dat sloot voorheen een boel avonturiers uit. Nu kan iedereen tegenwoordig voor vijf á tienduizend euro een apparaat uit China aanschaffen.” Waar laserpointers, met een kracht tussen de 3 en 10 milliwatt, al geruime tijd verboden zijn, kan iedereen professionele showlasers aanschaffen. Deze machines produceren stralen van 0,3 tot wel 10 watt.

Bedrijfjes die nog iets aan zelfregulatie doen, nemen volgens Zijlstra de regels uit Duitsland over. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat er geen landelijke veiligheidseisen bestaan. In Nederland is de gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid van lasers bij de vergunningverlening. Pas halverwege 2010 is er regelgeving vanuit Europa te verwachten.

Uit de behuizing van elke professionele laser komt een zeer gevaarlijke straal, van dezelfde sterkte als medische lasers. Deze is voor een show alleen te gebruiken als één bundel die naar de hemel is gericht. Door deze straal te splitsen met een kristal en spiegels ontstaan de verschillende kleuren en voor publiek veilige laserstralen die ook door een zaal kunnen worden verspreid. Iemand zonder kennis of met kwade intenties kan dus zonder moeite de ‘basisstraal’ gebruiken en mensen hiermee verblinden.

Volgens Zijlstra is het in Nederland wachten op een incident. Wél wijst hij erop dat er vóór het ongeluk in Rusland maar zelden iets mis ging. “Het is raar dat er daar ineens tientallen bezoekers zijn verblind. Ze zijn er nog niet over uit, maar er is daar wel iets heel raars gebeurd.”