Orhan Kaya weg als wethouder Cultuur in Rotterdam

Popsector verdeeld over vertrek

Orhan Kaya stapt op als wethouder Participatie en Cultuur in Rotterdam. Zijn partij Groen Links heeft dat gisteren bekend gemaakt. Hij geeft aan dat te weinig steun vanuit de coalitiepartijen hem heeft doen besluiten te vertrekken. Betrokkenen in de Rotterdamse popsector reageren verdeeld over zijn vertrek.

Popsector verdeeld over vertrek

Orhan Kaya stapt op als wethouder Participatie en Cultuur in Rotterdam. Zijn partij Groen Links heeft dat gisteren bekend gemaakt. Hij geeft aan dat te weinig steun vanuit de coalitiepartijen hem heeft doen besluiten te vertrekken. Kaya heeft sinds zijn aantrede in 2006 veel kritiek moeten incasseren. Zo werd hem een gebrek aan visie en daadkracht verweten. Betrokkenen in de Rotterdamse popsector reageren verdeeld over zijn vertrek.

“Het dreigde al mis te gaan” zegt Edwin Voigt van de SP. Vorig jaar nog organiseerde deze partij een openbare hoorzitting om kennis over de Rotterdamse popsector te delen met Kaya en gemeenteraadsleden. “Hij heeft weinig fout gedaan. Dat is niet raar, want hij deed niets. Hij nam niet het voortouw. Het Jongerenjaar zou de culturele impuls moeten zijn voor 2009, maar er is nog maar weinig ondernomen om dat te voor elkaar te krijgen. Andere wethouders hebben inmiddels grotendeels het werk van Kaya overgenomen. De Popvisie is er wel gekomen, daar ben ik zeker blij om. Maar nog niets daarvan is uitgewerkt. Prima die investeringen, maar dan moeten ze wel gerealiseerd worden. En dat gebeurde niet onder Kaya.”

Dick Pakkert (Rotown, Watt) deelt die mening. “Kaya heeft het hart op de goede plaats zitten, maar mist alleen die vuist waarmee hij vaker op tafel moet slaan.” Kaya was wethouder toen het oude Nighttown in problemen raakte. Op zo’n moment had Kaya volgens Pakkert best die vuist mogen gebruiken. “Maar dat gebeurde niet. Hij zag veel in het idee om Nighttown te verkopen aan een stichting zonder commerciële oogpunt. Waar het programma voorop staat en niet het aantal biertjes dat je wilt verkopen. Maar hij stond zijn mannetje niet. Jammer. ”  

Pakkert denkt dat het met het idee van Kaya voor een Urban podium mis is gegaan. Deze week nog heeft de Rotterdamse gemeenteraad laten weten externe adviseurs in te schakelen om de deal van wethouder Orhan Kaya met verhuurder Maassilo bv nader te onderzoeken. “Dat idee heeft nooit invulling gekregen. En over de hoeveelheid geld die er in gepompt moet worden zet je ook vraagtekens.”

Harry Hamelink (Motel Mozaique, Bazar Curieux) betreurt zijn vertrek. Als een van de weinigen, weet hij. “Ik kan mij goed voorstellen dat hij dit besluit genomen heeft. Zijn ideeën en intenties waren goed, maar niemand stond daar voor open. Nergens kon hij op steun rekenen. Het lukte hem om geld los te krijgen voor de popsector. 15 miljoen, dat is nogal wat. Het beleid van Kaya had een goed gevolg kunnen krijgen. Maar je kunt hem niet als enige schuldige aanwijzen. Alle partijen zijn hierbij betrokken, niet alleen Kaya.”

Binnen de partij gaat Groen Links op zoek naar een vervanger. Edwin de Voigt hoopt op een opvolger met meer lef. “Iemand die meer richting durft te geven.” Elbert Kelholt ziet hij als een goede kandidaat. “Kelholt is vijf jaar lang voorzitter van het Popoverleg Rotterdam, dat hij mede op heeft gericht.” Dick Pakkert maakt het niet uit wie Kaya zal opvolgen. “Wie er ook gaat zitten, van de politiek heb ik geen hoge pet op.”