Denk aan je bioritme, ga vroeger op stap

Actie vroegopstap.nl heeft al meer dan tachtigduizend sympathisanten

Denk aan je bioritme, ga vroeger op stap. Het is het devies van twee Friese moeders. Zij willen de sluitingstijden van horecagelegenheden terugbrengen naar twee uur. Zodat iedereen ook in het weekend op tijd zijn bed induikt. Al meer dan 80 duizend mensen zijn het daar mee eens.

Actie vroegopstap.nl heeft al meer dan tachtigduizend sympathisanten

Het is een oude discussie die zo af en toe weer eens opduikt: het uitgaansleven komt te laat op gang en stopt te laat. Het is voor twee Friese moeders reden om een actiecomité te starten: vroegopstap.nl. Ze pleiten voor een vroegere sluiting van de horeca, zodat mensen eerder op stap gaan. Dat moet dan uiteindelijk in het voordeel van je bioritme werken. Ze zijn niet de enigen die er zo over denken. Inmiddels is de petitie al door meer dan tachtigduizend mensen ondertekend. Gisteren raakte de site zelfs overbelast. Een van de initiatiefnemers is Miryiam Loonen, moeder van vijf kinderen, waarvan vier er fanatieke stappers zijn. Gisteravond vroeg 3VOOR12Radio vertelde zij over het voordeel haar wat het voordeel is van vroegere sluitingstijden. “Voordelen?”, vraagt ze. “Je kunt beter vragen wat het nadeel er van is. Het geeft zoveel meer mogelijkheden voor de volgende dag.”

Loonen heeft haar oren al enige tijd gespitst. “Het is een veelgehoorde klacht van jongeren. Die haken af, omdat ze half twee te laten vinden om nog op pad te gaan. Misschien dat het in de grote steden nog wel meevalt, maar in de kleinere plaatsen en op het platteland is er dan niets te doen. Je wilt toch een uurtje of vier op stap, dus dan kom je rond vijf uur thuis. De volgende dag is dan grotendeels weggegooid.” Het liefst ziet ze horecagelegenheden, waaronder ook discotheken, om twee uur sluiten. Loonen ziet het probleem niet van stappen in het daglicht. “Het gaat toch om het aantal uurtjes plezier maken, gezelligheid en vrienden ontmoeten met vrienden en bekenden. Dat kan toch ook wel om negen uur?”

Zaterdag 9 februari draait Ricardo Villalobos zes uur lang tijdens een Voltt avond in Paradiso. Zou de avond om twee uur eindigen, dan moet de dj al om acht uur achter de draaitafel plaatsnemen. Bart Skils, organisator van het feest: “Meteen na het eten beginnen dus. Dat is niet haalbaar. Sinds de komst van disco’s is stappen een late avond aangelegenheid. Dat moet je lekker zo laten. Nachtcultuur en dance gaan hand in hand. Als de zon ondergaat begint het uitgaansleven. Sterker nog, ik ben er voor om de openingstijden te verruimen. Iemand moet zelf kunnen bepalen wanneer hij naar huis wil gaan. In steden als New York en Berlijn gaat het altijd door. Dat vind ik goed. Cultuur moet te allen tijde geboden worden.” Het aantal reacties op de acties verrast hem. “Tachtigduizend mensen? Wauw. Ik ben benieuwd wat de leeftijd en woonplaats van deze mensen is.”

Bij de dansavonden in Groningse Vera komen de meeste bezoekers pas rond half twee binnenlopen. Na twee uur worden zij weer buitengezet, want dan sluit de tent. Programmeur Peter Weening: “Ik zie het hele punt niet. Misschien dat het vroeger iets eerder begon, maar ook in de jaren vijftig gingen mensen achter gesloten deuren door tot in het ochtendgloren. Die behoefte is er altijd geweest en zal altijd blijven, het gebeurt alleen nu legaal. De sluitingstijden vervroegen zal illegaliteit in de hand helpen. Ach, die actievoerders weten niet waar ze over praten. Het past goed in de vertrutting van onze samenleving. Die tachtigduizend gelijkgezinden zullen vast allemaal Balkende-stemmers zijn.”