Case Closed 11: Politie laat controle op dansfeesten over aan partyorganisaties

Website Tolerantie.nu nog niet overbodig

Een jaar geleden stond de danswereld op zijn achterste benen. Grote politieacties op onder meer Awakenings brachten één term op de lippen van iedere dansliefhebber: zero tolerance. Eerder dit jaar lanceerden de BVD en Unity de website Tolerantie.nu. Staan dance en politiek nog steeds lijnrecht tegenover elkaar?

Website Tolerantie.nu nog niet overbodig

Een jaar geleden stond de danswereld op zijn achterste benen. Grote politieacties op onder meer Awakenings brachten één term op de lippen van iedere dansliefhebber: zero tolerance. Waar je vroeger je pilletje nog open en bloot kon laten testen op een feest, werden bezoekers met een halve pil op zak nu al met een proces verbaal naar huis gestuurd. Ook dit jaar stonden de kranten vol over arrestaties op dansfeesten. Met name Arnhem (o.a. Qlimax) en Amsterdam (o.a. Sensation) moesten het ontgelden. Reden voor de Belangenvereniging Dance (BVD) en Jellinek-tak Unity om de website Tolerantie.nu te lanceren. “De site is bedoeld om bezoekers mondiger te maken”, zegt journalist Gert van Veen, die zelf een bijdrage leverde.

De beoogde tolerantie lijkt iets dichterbij gekomen. Volgens het Parool wilde de gemeenteraad van Amsterdam begin november terug naar de aloude pillentest. Wethouder Marijke Vos van GroenLinks heeft daarover inmiddels een advies gestuurd aan minister Klink van Volksgezondheid. Opvallend, want dat voorstel staat haaks op het beleid van burgemeester Cohen. “Precies wat wij ook vinden”, zegt Sjoerd Wynia van de Belangenvereniging Dance (BVD). “Wij zijn geen voorstanders van drugs, maar als mensen het toch willen gebruiken, kunnen ze het beter verstandig doen. Nu zijn er mensen die uit angst bij de EHBO niet vertellen dat ze iets gebruikt hebben.”

De Amsterdamse gemeenteraad lijkt aan te sturen op een meer gebalanceerde benadering. Een goede ontwikkeling, vindt Jaap Jamin van Unity. “Begin dit jaar waren de controles buitenproportioneel. Mensen mochten soms niet eens langs hun kluisje om hun jas te halen als ze van het feest verwijderd werden.” Met name de controle met honden deed nogal wat stof opwaaien. Bezoekers werden bijvoorbeeld in de rij bij Sensation Black besnuffeld. “Die honden waren binnen de kortste keren helemaal doorgedraaid. Bovendien ruiken ze geen verschil tussen harddrugs en een onschuldig zakje wiet. De betrouwbaarheid van die drugshonden is dit jaar bovendien nogal ter sprake geweest. Zo’n hond kan zich niet vergissen, zegt men altijd. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo zeker.”

Terug bij de gedoogsituatie zijn we eind 2007 niet, maar er lijkt wel het nodige veranderd. Bij Thunderdome in de RAI eerder deze maand was de politie vooral op afstand aanwezig, bij de laatste Awakenings in november waren zelfs helemaal geen agenten. Met de grote acties vanaf eind vorig jaar heeft de politie organisatoren klaarblijkelijk wakker willen schudden. De grote inzet van politie in het weekend en ’s nachts kost veel geld, maar een paar flinke acties hebben wel de weg vrijgemaakt voor een andere strategie. “We hebben veel overleg met organisatoren en gemeenten”, zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. “De voorwaarden voor vergunningsverstrekking zijn strenger geworden. We willen toe naar een zelfde situatie als in voetbalstadions. Daar zie je in het stadion weinig tot geen politie en hebben de clubs zelf de verantwoordelijkheid voor ingangscontrole en ordehandhaving.”

Dat zou voor organisatoren een gunstige ontwikkelingen moeten zijn. Ze hebben immers meer in de hand wat er op hun festival gebeurt. Toch kan het ook hiermee fout gaan, zo ondervond Gert van Veen op zijn festival Welcome to the Future. “Security – ingehuurd door ID&T – nam zijn taak wat al te serieus en verwijderde iedereen die een blowtje zat te roken. ID&T heeft toen moeten ingrijpen. Zo ga je niet met je klanten om.” Jaap Jamin begrijpt het probleem. “Je wordt als organisatie gedwongen dingen te doen die je eigenlijk niet wilt.” Van Veen vindt zero tolerance nog altijd de meest onhandige repressiemethode ooit. “Hoe kun je dit nu uitleggen aan toeristen die speciaal voor zo’n feest hierheen reizen!”

De website Tolerantie.nu blijft voorlopig in de lucht, vertelt Wynia. Volgens Jaap Jamin van Unity is het nog altijd nodig bezoekers van feesten te informeren over hun rechten. “Sommige mensen denken: snel betalen, dan ben ik er maar vanaf. Het uiten van een klacht blijkt voor veel mensen een stap te ver.”