Vanaf 8 maart komt jongerenzender TMF met een nieuwe hitlijst. In de TMF Superchart worden naast airplay en betaalde downloads voor het eerst ook onbetaalde (illegale) downloads meegenomen. In de hitlijst zullen fysieke verkopen niet worden meegenomen. Als test wordt al enkele weken een Superchart-schaduwlijst bijgehouden. “Bij ons staat de nieuwe Britney al op twee. Verder in nog geen enkele chart.”
TMF is naar eigen zeggen al een jaar bezig met de ontwikkeling van een hitlijst die de muziekconsumptie van de doelgroep beter weergeeft. “Voor de zender wordt dit de vervanger van de Top 40. Wij zien het als een plicht naar onze doelgroep om te weten en uit te zenden wat echt populair is”, stelt MTV Networks woordvoerster Laura Vogelsang. TMF begrijpt dat de muziekindustrie met gemengde gevoelens naar de nieuwe lijst zal kijken. Toch zal men volgens de zender in gaan zien dat deze ontwikkeling nodig was. “Wij promoten illegaal downloaden niet, we zullen op tv ook niet hardop zeggen dat onbetaalde downloads invloed hebben op de lijst.”
GfK, het bedrijf dat onder andere verantwoordelijk is voor de Mega top 50, is benaderd voor de samenstelling van de nieuwe hitlijst. Laurens van den Oever van GfK legt uit dat de precieze samenstelling van de lijst geheim blijft. “Hoe zwaar de verschillende peilers worden meegenomen kan ik niet zeggen, maar ik kan wel verklappen dat een betaalde download anders wordt gewogen dan een illegaal verkregen nummer.
GfK noemt het meten van onbetaalde downloads uniek. De technologie registreert met behulp van zogenaamde ‘webspiders’ wat er bij enkele grote torrent en peer-to-peersites wordt gedownload. Het is niet mogelijk om het volledige Nederlandse downloadgedrag bij te houden, maar dat is volgens het bedrijf ook niet nodig voor de lijst. De techniek bestaat volgens het bedrijf al enige tijd, maar de koppeling aan een chart is iets compleet nieuws. “Op deze manier kun je als zender veel sneller zien wat er speelt bij de doelgroep.”
Ondanks dat de Top 40 voor deze nieuwe chart is geofferd, hoeft de kijker volgens TMF niet bang te zijn voor een compleet andere lijst. “Ik leg nu al enkele weken de Superchart naast de top 40 en het valt echt wel mee”, sust Vogelsang. Volgens de jongerenzender is het grote publiek toch vooral volgend. Ook moet worden opgemerkt dat het technisch nog niet mogelijk is om populaire streaming of flash-sites als YouTube, MySpace en Last.fm, mee te nemen in de lijst. Van den Oever legt uit dat deze sites weliswaar erg belangrijk zijn voor de muziekconsumptie, maar dat de data nog niet per land beschikbaar is. Hiervoor dienen genoemde bedrijven ook mee te werken. Zo gauw als de grote spelers meewerken zullen volgens TMF de gegevens worden meegenomen in de Superchart. “We willen natuurlijk geen Oezbeekse hit op de zender”, aldus Vogelsang.
Wat het nu in de schaduwlijst wel goed doet? “Britney dus, verder staan bijvoorbeeld Adele en Nickelback alleen bij ons in de top 10.” De kans dat er nog geen clip bij een Superchart-hit zit, acht Vogelsang klein. Daarnaast worden in de uitzending maar 18 van de 33 video’s getoond. “Als de nummer één nog geen clip heeft, vinden we wel een oplossing. Misschien iets grafisch.”
TMF neemt illegale downloads mee in nieuwe chart
Gedateerde Top 40 vervangen door torrents en peer-to-peer hits
8 maart is het zover: de eerste hitlijst waarbij illegale downloads worden meegewogen. TMF heeft de primeur met de TMF Superchart. Deze nieuwe hitlijst gaat de Top 40 op de jongerenzender vervangen. “Wij promoten illegaal downloaden niet, we zullen op tv ook niet hardop zeggen dat onbetaalde downloads invloed hebben op de lijst.”