Verschillende websites hebben met verbijstering gereageerd op een e-mail die zij van Buma/Stemra ontvingen. In de bewuste mails dringt Buma/Stemra aan op verwijdering van Youtube-filmpjes van de websites. "Het moet niet gekker worden," aldus araglin.nl, dat ook een mail ontving. Peter Boorsma van myownmusicindustry.nl: "Het lijkt wel een razzia."
Myownmusicindustry.nl, araglin.nl, dictatuur.nl, eclectro.nl en farry.nl ontvingen allemaal zo'n e-mail. Bij de eerste vier ging het waarschijnlijk om Youtube-filmpjes, farry.nl heeft enkel zijn persoonlijke Last.fm station online geplaatst. Vooral dat laatste is vreemd, omdat Last.fm overeenkomsten heeft gesloten met alle grote platenmaatschappijen over het streamen van muziek. Bij Youtube is het mogelijk om als gebruiker filmpjes te plaatsen, waardoor er soms illegale content op de site te zien is.
Opvallend is dat het in dit geval veelal om materiaal gaat dat met goedkeuring van artiesten en platenmaatschappijen online is geplaatst. Boorsma: “Bij ons gaat het om om Youtube-filmpjes die we embedden op onze site. Voor Buma is het heel simpel: dat is werk dat door hen rechtelijk beschermd is. Maar wij plaatsen alleen muziek die door artiesten of labels zelf online wordt gezet. Als we zelf al muziek hosten dan is dat met toestemming van de artiest of hun platenlabel. Ik, en de andere websites die zijn gemaild, zijn er echt niet op uit om muziek te jatten. Ik wil mijn enthousiasme over bepaalde muziek graag delen.”
Volgens Rob van Dongen, advocaat bij Bousie Advocaten te Amsterdam, staat Buma/Stemra juridisch best sterk. “Buma vindt het embedden van een Youtube-filmpje het opnieuw openbaar maken van materiaal, een nieuwe vorm van gebruik. Ongeacht of dit nu is goedgekeurd door platenmaatschappijen of artiesten.” Dat het moeilijk uit te leggen aan de muziekliefhebber en -gebruiker, begrijpt Van Dongen wel. “Het gaat regelrecht in tegen hoe er op dit moment tegen muziekgebruik aangekeken wordt,” zegt hij. Van Dongen: “De essentiële vraag die je nu gesteld moet worden, is of Buma/Stemra wel bevoegd is om vergoeding te heffen over online muziekpublicatie. Voor platen en dergelijke is dat zo, maar hoe zit dat online?”
Buma/Stemra was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.