Juni begint met een staartje voor Pinkpop. Een naar staartje, want tussen de lovende verhalen van zongebruinde bezoekers zat ook iemand die zijn telefoon gebruikte om iets minder prettigs vast te leggen: een security medewerker deelt tijdens Rage Against The Machine rake klappen uit aan een crowdsurfer. En dat staat allemaal doodleuk op Youtube. De verontwaardiging is groot, ook bij Smeets. En ja, die crowdsufer greep de security man even daarvoor wel in zijn kruis, maar toch. Dat vindt ook Smeets. De beveiligingsman wordt op non actief gezet in afwachting van een onderzoek.
Ook op non-actief, maar dan voor altijd gaat The Music In My Head. Het Haagse festival stopt ermee; 13 en 14 juni zijn de laatste dagen voor het muziekfestival. Organisator Debets, die ook Crossing Border en Border Kitchen organiseert, draait er niet om heen: het festival is te gewoontjes. "We zagen het aankomen. Van alle drie is Music In My Head het minst bijzonder, omdat het een recht-toe-recht-aan festival is... Je weet precies wat je krijgt. Je hoeft niet bang te zijn dat er opeens een dichter op het podium langskomt." Kort samengevat: die dichter die op het podium kan langskomen, maakt het een stuk makkelijker om subsidie te krijgen. Zo zie je, het is echt ergens goed voor.
Nee, dat is te zuur. Want we houden immers van het gesproken woord. Daarom is het toch jammer dat Osdorp Posse er nu - na twintig jaar - echt officieel mee stopt. De langst bestaande hophopformatie was al een tijdje in ruste, maar besloot - na een kleine laatste opleving afgelopen jaar- dat de tijd gekomen is. Voor je het weet, sta je immers met een rollator op het podium. En dat is nu net wat Def P en zijn maatjes IJsblok, King en Seda willen voorkomen. Stoppen dus. Met opgeheven hoofd, want ook Def P's laatste woorden als frontman van Osdorp Posse zijn waar: "We hebben een behoorlijke prestatie neergezet." In januari bracht 3VOOR12 nog het nieuws dat Osdorp Posse terug was bij het oude Djax label, waar het allemaal begon. Labelbaas Seegers was toen nog hoopvol: “Als je een vet geworden en coke snuivende Maradona binnen haalt is dat zo, maar niet als een act nog steeds fris bezig is. Het is vruchtbare grond.”
Ook Voicst komt deze maand bruut tot stilstand. De band gaat zeker niet uit elkaar, maar enkele leden wel een beetje. Het begint met bassist Sven Woodside. De altijd op blote voeten spelende en officieel als treehugger bekend staande bassist van Voicst liep een beetje over van zijn liefde voor bomen. Zo erg, dat hij in Frankrijk eruit viel en drie rugwervels brak. Dankzij medicijnen kan Woodside de pijn goed handelen tijdens optredens. Grootste probleem voor de band is dan ook het gemis van zijn geroemde Tetris kwaliteiten: niemand kan de bandbus beter inladen dan Sven. Alleen kan Sven het nu even niet. "Nu moet ik toekijken hoe de rest het doet." En je hoort het al in zijn woorden, dat doet eigenlijk nog de meeste pijn.
Maar daarmee is Voicst nog niet klaar. Want niet veel later lijkt zanger Tjeerd de exclusieve aandacht die Sven opeist met zijn gebroken rugwervels helemaal zat. De oplossing ligt voor de hand en Tjeerd grijpt zijn kans dan ook als de ketting van zijn fiets breekt en hij tegen een boom knalt. Zijn gebroken elleboog levert wel echt problemen op tijdens het spelen. Maar gelukkig wil Elle Bandita alle partijen en sprongen tijdelijk waarnemen tijdens de live shows, die in dit jaar van Voicst natuurlijk onvermijdelijk door blijven gaan.
Je zou het met al die botsplinters zomaar vergeten, maar juni is ook de laatste maand dat er naar longelust gerookt kan worden in onze popzalen. De keiharde verbodsdatum 1 juli komt schrikbarend dichtbij. De popzalen zijn er nog niet klaar voor. 013 en Patronaat denken hun rookhok pas na de zomer af te hebben. Vera Groningen heeft geen idee waar ze zo'n hok uberhaupt moet maken. Maar dat zijn niet de enige onduidelijkheden rondom het rookverbod. Ook de festivals tasten nog even in t duister. In eerste instantie lijkt het roken in een tent toegestaan, als er maar één kant permanent open staat. Nog voor het einde van de maand wordt aan die uitweg een einde gemaakt. Zelfs als de tent open staat, is het rookverbod van kracht. Of toch niet? Want wat als - zoals bij Pinkpop of Lowlands - er geen bar in de tent staat? Leuk geprobeerd, maar in de zomer blijkt ook die truc niet te werken: roken mag niet, punt.
Wat ook niet mag volgens de rechter - hou je vast - is het downloaden van illegaal materiaal. Klinkt gek he, dat iets illegaals niet mag. En toch is het zo. Dat besloot de Haagse rechtbank in juni. En dat is nieuws, want tot noch toe oordeelden alle rechters voor hem daar anders over en ook minister van Justitie Hirsch Ballin riep herhaaldelijk dat downloaden wel mag, zelfs als 't illegaal is aangeboden. Tot nu dus.
Maar wat dus echt niet mag, is het rondlopen met een Uzi en andere schietijzers en het bedreigen van mensen ermee. En dus krijgt rapper Kempi deze maand een jaar brommen aan zijn broek. Die twaalf maanden heeft ie nog dit jaar al uitgezeten wegens behoorlijk wat maandjes in voorarrest. En dus lukt het 'm wel nog om dit jaar zijn eerste album uit te brengen. Maar welke wonderen Kempi ook voor elkaar krijgt, spelen in de Amsterdamse Club 11 zit er zeker niet meer in. Die sluit op 28 juni namelijk definitief haar deuren. En ja, dat is jammer, maar nee, we zijn niet verdrietig. Want niets is voor eeuwig en de uitbaters van 11 hebben het zelf gezegd: "Het is mooi geweest en nu gaan we gewoon ergens anders weer iets moois doen."
Juni 2008: Voicst breekt in stukken, popzalen nemen afscheid van rokers, 11 sluit haar deuren
3VOOR12 blikt terug
Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. Juni 2009 was de maand dat Pinkpop wat losse endjes afhandelde, Voicst zo'n beetje doormidden brak, Kempi even helemaal niks meer kon breken en de Amsterdamse club 11 haar deuren sloot.