Begin jaren tachtig verloor disco aan populariteit. Op steeds meer plekken domineerden Top 40 muziek en Italo de danslvoer. Het uitgaansleven in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam lag op zijn gat, vond Felix van der Eerden. “Dat kan veel beter”, dacht hij. Dus opende hij in 1983 in Haarlem Club Stalker. Deze maand viert de oudste club van Nederland zijn vijfentwintig jarig bestaan.
Van Eerden: “Het moest niet voorspelbaar en saai zijn. En ik wilde vooral niet bang zijn voor veranderingen.” Het is deze visie waarmee de club zo oud heeft kunnen worden. Het begon met new wave en postpunk, opgevolgd door house en techno. “Maar ook hiphop , UK garage en drum ’n bass, ik heb het allemaal langs zien komen. Nieuwe ontwikkelingen en genres zie ik als een geschenk.” Maar het grootste geschenk was voor hem de uitvinding van house. Een godsgeschenk noemt hij het zelfs, vanwege de grote impact. “Die stroming gaf zoveel energie. House heeft alles veranderd.”
Stalker groeide al snel uit tot een van de belangrijkste clubs in Nederland. Vaste bezoeker, met zeker drie tot vier avonden per week in de beginperiode, is Patronaat directeur Rob Stecher. “Stalker was een van de betere clubs. Vanuit heel Nederland kwamen mensen naar Haarlem. Dat kwam door de geweldige programmering. Hier gebeurde iets. Ik heb er Urban Dance Squad gezien, maar ook experimentele jazz bands en bijzondere dj’s.” De laatste jaren komt hij er wel iets minder. “Je wordt ook een dagje ouder, ik ben niet meer zo’n nachtbraker als vroeger. Maar ik loop nog regelmatig overdag even binnen. De vernieuwing zet nog altijd door. Stalker is een verrijking voor de stad. We zijn geen concurrenten, dat zijn we nooit geweest. Ook niet toen het Patronaat dance aan de programmering toevoegde. We leven heel goed naast elkaar.”
In 1988 draaide Joost van Bellen voor het eerst in Stalker. Het was zijn eerste dj-gig buiten de beruchte Roxy waar hij resident dj was. Een uitstapje als deze was zeer ongewoon voor die tijd, clubs hadden hun eigen dj’s. Maar Stalker was eigenwijs, gooide de kont tegen de krib. Van Bellen kon zich daar maar wat goed in vinden. Sindsdien heeft hij alleen in de jaren negentig, ten tijde van trance, een jaartje niet in Stalker gedraaid. Toen deed de club er toe en nu nog steeds, vindt Van Bellen. “Stalker is nog altijd een belangrijke club voor Nederland. Het heeft de wil om bepaalde dingen te programmeren. Ze gaan niet voor de makkelijke weg. Zo staat daar de dag na mijn Rauw weekend ook Mixhell ft. Igor Cavalero, de ex-drummer van Sepultura. Het is te gek dat ze dat boeken.”
Juist ook in deze feestmaand neemt Van Eerden afscheid van zijn club Stalker. “Dat had ik eigenlijk al een beetje genomen”, zegt hij. “Ik ben ook eigenaar van Flexbar en ben me steeds minder met Stalker gaan bemoeien. Dat kon ik mij permitteren. De nieuwe managers Thor van der Klei en Damir Kalkan hebben al laten zien dat ze de visie perfect voortzetten. Ze zitten boven op de ontwikkelingen. Ik heb er een goed gevoel bij. Maar helemaal vaarwel zal ik Stalker nooit zeggen. In de grote lijnen blijf ik wel betrokken.”
De gehele maand april viert club Stalker het jubileum met onder meer optredens van Paul Kalkbrenner, 2000 And One en Joost van Bellen. Kijk voor meer informatie op clubstalker.nl