NMa: Apple niet schuldig aan koppelverkoop

Autoriteit keurt omweg voor omzeiling beveiliging goed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft bepaald dat technologiebedrijf Apple niet schuldig is aan zogeheten kopperverkoop. Het instituut legt daarmee een klacht van de Consumentenbond naast zich neer.

Autoriteit keurt omweg voor omzeiling beveiliging goed

Technologiemagnaat Apple maakt zich niet schuldig aan koppelverkoop. Dat vindt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Het instituut legt daarmee een klacht van de Consumentenbond naast zich neer. De bond neemt het Apple kwalijk dat consumenten muziek uit de iTunes winkel alleen op hun iPod kunnen afspelen. Een vorm van machtsmisbruik, vindt de Consumentenbond. De NMa neemt genoegen met een illegale truc die consumenten muziek laat overzetten op andere spelers.

De NMa is het dan ook niet met de bond eens. “Consumenten die muziek inkopen via de internetwinkel van Apple kunnen én mogen deze ook op een andere apparatuur dan een iPod afspelen”, aldus René Jansen, lid van de Raad van Bestuur van de NMa. “Ook kunnen consumenten muziek die ze bij andere muziekwinkels hebben gekocht, overzetten naar een iPod. Van koppelverkoop blijkt geen sprake te zijn.”

Dat laatste is zondermeer waar: de gemiddelde iPod bevat zelfs meer illegale bestanden dan bestanden uit de iTunes winkel. Voor het eerste is iets meer verstand van technologie nodig. Wie files uit de iTunes winkel koopt, moet deze op een cd branden en vervolgens opnieuw inladen om Apple’s beveiligingscode te verbreken. De Consumentenbond wijst er op op dat Apple deze actie verbiedt: in de gebruikersvoorwaarden belooft de iTunes-klant de beveiliging te respecteren. De bond gaat niet in beroep tegen de beslissing, omdat Apple de laatste tijd steeds nadrukkelijk afstand doet van kopieerbeveiliging. “Apple is op dit gebied in beweging", zegt woordvoerder Ewald van Kouwen op nu.nl.

NVPI, de brancheorganisatie van de enterainmentindustrie, steunt de beslissing van de NMa wel. Woordvoerder Wouter Rutten "Artikel 29 van de Auteurswet zegt dat je een technische handeling moet verrichten om een code te kraken. Dat is niet het geval: je mag een cd branden volgens de gebruiksregels van iTunes. Over het product dat vervolgens ontstaat, hebben de gebruiksvoorwaarden geen zeggenschap. Er is geen sprake van een illegale handeling, en ook niet van een truc."