ADE is dé plek in de dance wereld om zaken te doen. Dat zegt de organisatie zelf, dat zeggen ze in het buitenland. Dat zegt iedereen. Ideaal voor Nederlanders en vooral Amsterdammers in de dance wereld dus, een conferentie met die allure zo dicht bij huis. Toch zullen weinig dj’s ook ‘s middags op ADE aanwezig zijn. Zij die wel gaan, netwerken niet actief.
David Labeij is de laatste tijd druk met draaien, ook op ADE. Daar staat hij maar liefst vier maal, alleen en met producers-duo Polder. “Netwerken doe ik niet. Ik zou wel willen, maar ik heb daar overdag geen tijd voor”, zegt Labeij. Dat is volgens hem ook voor veel andere collega dj’s de reden voor hun afwezigheid. “Maar ik ben ook geen goede netwerker”, beaamt hij. “Ik ga wel eens naar platenbeurzen toe, maar heel actief ben ik hier niet in.”
Voor dj Estroe geldt hetzelfde. Zij zal overdag wel naar ADE gaan, maar niet om zaken te doen. “Ik heb niet de illusie deals uit mijn bezoek aan ADE te slepen, daar ben ik veel te verlegen en terughoudend voor. Ik ga louter om mijn gezicht te laten zien. Zo toon ik mijn betrokkenheid met de scene.”
Carlos Valdes, dj en organisator, maakt zich wel klaar voor het middagprogramma, maar dan vooral vanwege zijn feestjes en toekomstige label. Dat dj’s het laten afweten, snapt hij wel. “Ik vind persoonlijk clubs ook een betere setting om te netwerken. Het is een informele plek, waar je makkelijker contact legt.” Labeij is het daar mee eens.“ Op ADE zullen ook organisatoren en promotors in clubs rondlopen. Daar ligt mijn kans.”
Richard Zijlma van ADE vindt het jammer dat Nederlandse dj’s zich niet actiever opstellen. “Ze zien dit helemaal verkeerd. Ze moeten niet alleen ’s avonds hun ding doen, maar ADE ook overdag uitbuiten”, zegt hij stellig in het 3VOOR12 radioprogramma Dubbel Check. Overdag hebben ze volgens Zijlma de kans om in contact te komen met buitenlandse organisaties en journalisten. Hij noemt de twee bekendste voorbeelden die dankzij ADE een grote, internationale sprong hebben gemaakt: Tiesto en Armin van Buuren. “Ik zeg ook niet dat het de enige weg is, maar het is wel een efficiënte”, zegt Zijlma.
Zijlma snapt dat voor beginnende dj’s de conferentie blinde vlekken heeft. Daarom denkt hij er serieus over na woensdag voor aanvang van ADE een masterclass te geven aan beginners in de dance wereld. “Zo’n grote conferentie vraagt om uitleg, die wil ik ze graag geven.”
De 23-jarige Menno de Jong is dan vast een dj naar zijn hart. Het lijkt er veel op dat hij nog altijd de vruchten plukt van het fanatiek netwerken op zijn eerste ADE, drie jaar geleden. “Toen plande ik alle dagen vol met afspraken. Zo heb ik een hoop belangrijke contacten opgedaan. Face to face ontmoeten werkt net even wat meer vertrouwen dan een email. Een compilatie hier, een gig daar, het gaat om ‘the big picture’.”
Dat hij zijn buitenlandse optredens aan ADE heeft te danken, durft hij niet met zekerheid te zeggen. “Maar het heeft zeker geholpen”, zegt De Jong. “Op ADE heb ik meerdere malen de programmeur van het Duitse festival Nature One gesproken. Afgelopen zomer stond ik daar op het podium. Het feit dat hij me al kende, maakte het hem wellicht gemakkelijker om me te boeken.”
Nederlandse dj's zien ernst van ADE niet
David Labeij: "Ik ben geen goede netwerker"
Nederlandse dj's hebben het voorrecht dat de belangrijkste conferentie - want zo wordt ADE tegenwoordig gezien- in hun eigen hoofdstad plaatsvindt. Het is de plek waar belangrijke mensen bij elkaar komen. Maar dj's doen er nuchter over. Zij wippen wellicht even langs, maar serieuze plannen ontbreken. ADE komt daarom in actie om ze de ernst van de conferentie in te laten zien.