Apple breidt aanbod onbeveiligde muziek uit en verlaagt prijs

Experiment met EMI-catalogus bij iTunes blijkt immens populair

Nog geen maand na de lancering van de nieuwe downloadwinkel van Amazon komt grote concurrent Apple met een belangrijke tegenzet. Amazon opende in september een webwinkel waarin klanten muziekbestanden kunnen kopen zonder kopieerbeveiliging. Apple kondigt nu aan dat het zijn eigen aanbod aan DRM-vrije muziek bij iTunes gaat uitbreiden en bovendien de prijs ervan gaat verlagen.

Experiment met EMI-catalogus bij iTunes blijkt immens populair

Nog geen maand na de lancering van de nieuwe downloadwinkel van Amazon komt grote concurrent Apple met een belangrijke tegenzet. Amazon opende in september een webwinkel waarin klanten muziekbestanden kunnen kopen zonder kopieerbeveiliging. Apple kondigt nu aan dat het zijn eigen aanbod aan DRM-vrije muziek bij iTunes (het zogeheten iTunes Plus) gaat uitbreiden en bovendien de prijs ervan gaat verlagen.

Een paar maanden geleden begon Apple met het aanbieden van onbeveiligde muziek. In eerste instantie ging het alleen om muziek van major label EMI. Voor de onbeveiligde muziek betaalt de klant wel meer: 1,29 euro, tegenover 0,99 euro voor beveiligde bestanden. Het experiment blijkt een immens succes, zegt Apple-topman Eddy Cue op de website van het bedrijf. Apple wil nu de onbeveiligde bestanden aanbieden tegen dezelfde prijs als de beveiligde. Bovendien zal het aanbod aangevuld worden met muziek van onafhankelijke labels als Subpop, Beggars Group (o.a. Matador en 4AD) en Nettwerk. De iTunes winkel bevat nu meer dan twee miljoen onbeveiligde tracks.

Het is opnieuw een stap richting het afschaffen van Digital Rights Management (DRM). De kopieerbeveiliging werd door grote platenmaatschappijen ingesteld om de verspreiding van de bestanden te controleren. Door de kopieerbeveiliging kunnen bestanden beperkt gekopieerd worden en doorgaans maar op een beperkt aantal apparaten afgespeeld worden. Door velen in de muziekindustrie wordt deze beveiliging nu gezien als een belemmering van de digitale markt.

Of Apple de andere grote labels snel kan overtuigen hun muziek ook onbeveiligd in iTunes aan te bieden, is zeer de vraag. Universal, de grootste van de vier major labels, kwam deze week met een eigen service, om zo iTunes wat wind uit de zeilen te nemen. SonyBMG en Warner steunen het plan van Universal.