Een principekwestie. Zo zou je het conflict tussen uitgever Argo Media Groep (o.a. OOR) en een aantal freelancejournalisten het best kunnen omschrijven. Een aantal journalisten wacht al jaren op betalingen en grijpt nu naar een uiterst middel. Namens de vier journalisten heeft het Amsterdamse advocatenkantoor Bousie faillissement aangevraagd van Argo. “Het is tergend hoe het er bij Argo aan toe gaat”, zucht Hans Bousie. “Ik begrijp niet dat ze het hier op aan laten komen.”
De zaak tussen Argo en de journalisten draait niet om veel geld, vertelt Bousie. “Ik weet niet wat het precieze bedrag is, maar het gaat om ongeveer vierduizend euro.” Het is een restant van een lange strijd met de uitgever. Anderhalf jaar geleden leek een langdurig conflict tussen uitgeverij Argo Media Groep en een aantal niet betaalde freelance journalisten tot een einde gebracht te zijn. De rechter gaf de journalisten gelijk en Argo diende via een betaalregeling de achterstallige betalingen – totaal 16.000 euro – te voldoen. Een deel van het bedrag is inmiddels betaald, maar anderhalf jaar na het vonnis wachten de vier nog steeds op geld. Bousie heeft beslag laten leggen op de bankrekening van Argo bij de ABN-ARMO. Het saldo op die rekening bleek niet afdoende om de schulden af te lossen. Er bleken bovendien nog twee schuldeisers te zijn, die beslag gelegd hebben op de rekening.
En dus rest alleen het laatste redmiddel. Het komt niet vaak voor dat journalisten zo ver gaan, omdat het proces doorgaans meer geld kost dan het oplevert. “Een van de journalisten is een vriend van mij en we doen deze zaak tussen de gewone zaken door. Misschien dacht Argo dat we het er wel bij zouden laten zitten, maar het gaat ons niet om het geld. Al staat er nog tien euro open, wij gaan door. Ik ken dit soort verhalen zo langzamerhand. Bedrijven roepen heel hard dat ze het geld echt niet hebben, maar als vervolgens faillissement aangevraagd wordt, komt toch nog ergens een oude sok vandaan.” Mocht Argo ook nu niet in willen of kunnen gaan op de betalingseis, dan wordt het bedrijf failliet verklaard. Een curator zal dan nagaan of die oude sok toch nog ergens in een lade ligt.
Hoofdredacteur Koen Poolman van OOR ligt voorlopig niet wakker van de zaak. Hij kijkt ervan op dat deze zaak nog steeds speelt. “Het is natuurlijk ongelofelijk stom dat het bedrag nog steeds niet helemaal betaald is. Wij dachten dat die zaak allang afgehandeld was met Bousie. Zoals ook met de OOR-freelancers destijds een afbetalingsregeling voor de NTG-schuld overeengekomen is, die eind 2006 helemaal voldaan was. Het gaat hier om freelancers die in de periode 2004-2005 voor Aloha werkten.” Poolman verwacht dat de zaak met een sisser af zal lopen. “Ik denk dat het geen enkele invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken, vooral omdat het niet om een substantieel bedrag gaat. Ik zie het als het zoveelste administratieve akkefietje. Overigens heb ik ondertussen van de directie begrepen dat ze het openstaande bedrag onmiddellijk zullen overmaken.”
Uitgeverij Argo Media Groep is niet bereikbaar voor commentaar.
Journalisten vragen faillissement OOR-uitgever AMG aan
Advocaat Hans Bousie: "Ik begrijp niet dat ze het hier op aan laten komen"
Advocatenkantoor Bousie heeft namens vier freelancers faillissement aangevraagd van Argo Media Groep, uitgever van onder meer OOR. De journalisten wachten al jaren op betalingen en grijpen nu naar een uiterst middel.