Josh Ritter verzet zijn bakens om geschiedenis te schrijven

"Mijn horizon voelt nu twee keer zo groot!"

De Amerikaanse singer-songwriter Josh Ritter kent zijn geschiedenisboekjes. Geen wonder, want hij studeerde zelfs af op Amerikaanse geschiedenis - zoals overgeleverd via folkmuziek. Maar om je nieuwe album The Historical Conquests Of Josh Ritter te noemen, gaat toch wel wat ver. Ritter laconiek: "Ik wilde zo'n grootse titel dat het absurd werd..."

"Mijn horizon voelt nu twee keer zo groot!"

Vraag Josh Ritter om wat details over de roemruchte Nederlandse Gouden Eeuw en hij lepelt ze moeiteloos op. Lopend door Amsterdam weet je niet wie wie nu een rondleiding geeft.

Het is duidelijk dat de singer-songwriter uit Idaho een meer dan gemiddelde interesse heeft in geschiedenis - hij studeerde er zelfs in af. Een excuus om gewoon je nieuwe album The Historical Conquests Of Josh Ritter te noemen? "Ik wilde zo'n grootse titel dat het absurd werd - weg van dat serieuze gedoe", lacht Ritter, die verwijst naar de humor in rapteksten - althans wat hij denkt wat humoristisch bedoeld is.

Enig cynisme kan Ritter niet verweten worden, want wat overkwam de 'ongekroonde Dylan van zijn generatie'? Hij werd alom geprezen voor Girl In The War, een protestliedje over de oorlog in Irak op zijn vorige album The Animal Years. "Maar een liedje kan de geschiedenis niet veranderen, het kan wel op de mogelijkheid tot verandering wijzen", meent Ritter bescheiden.

Maar net op het moment dat hij dacht door te breken door een optreden in de tv-show van de veelbekeken David Letterman, ging de Amerikaanse tak van zijn platenmaatschappij failliet: "De timing kon niet beter, het gebeurde net toen ik van het podium afstapte...".

Een normaal mens zou dan terug proberen te komen met een klein opgenomen album - zo niet Ritter. Hij huurde een boerderij af in the middle of nowhere en stopte er zowat een heel fanfareorkest in. "Ik wilde het zo groots aanpakken, zo groots ik het maar op mijn eentje aan kon pakken." Niet zo'n ster met geld ook? "Nou neu, ik moet nu een heleboel albums verkopen...".

En om de verandering maar helemaal compleet te maken, verandere Ritter ook maar even de manier waarop hij zijn songs schrijft. De gitaar hing hij aan de wilgen, en hij riep hoera tegen de taperecorder vol losse invallen. De meeste ideeen werkte hij ook nog eens uit op piano, een instrument dat hij niet eens volledig beheerst. "Ja, het is voor mij een vrij experimentele plaat. Maar ik wilde niet in herhaling vallen en een verandering van aanpak verandert ook wat je schrijft. Mijn horizon voelt nu twee keer zo groot!"

Luister naar de rondleiding door Amsterdam van Menno Visser met Josh Ritter.