"Hoe Noorderlijker, hoe maller"

Festival Van Reykjavik to Rotterdam gooit het over de onbekende boeg

Veel namen zullen de wenkbrauwen doen fronzen. Maar dat is nu juist de bedoeling van het festival Reykjavik to Rotterdam. Een paar bands moeten het publiek trekken, om zich aldaar door de andere Ijslandse rariteiten te laten verrassen. Ondanks dat kan toch een algemeen beeld geschept worden van wat komen gaat: "Hoe noorderlijker, hoe maller."

Festival Van Reykjavik to Rotterdam gooit het over de onbekende boeg

Van de twaalf bands op het festival Reykjavik to Rotterdam, zijn de meeste totaal onbekend. Het merendeel heeft zelfs nog niet eerder voet op Nederlandse bodem gezet. Mum en Ghostigital zijn veruit de bekendsten. Het is een bewuste keuze van de organisatie, legt organisator Marcel Deelen uit: “Met die bekende namen willen we het publiek trekken, zodat zij kennismaken met wat IJsland heeft te bieden.”

Een paar maanden geleden hingen mooie posters in de stad en lagen er door het hele land flyers verspreid. Maar sindsdien heerst er stilte. Deelen: “Het gaat nog hartstikke door. Vanuit de organisatie zijn we vroeg begonnen met de publiciteit om een buzz te creëren. Vanaf nu beginnen de zalen met de promotie.”

IJsland kent een raar, creatief klimaat, weet Deelen uit eigen ervaring te vertellen. Hij woont er. “Het land kent een onuitputtelijke bron van muziek. Welk genre dan ook, Ijslanders weten er altijd een IJslandse rariteit aan te geven. Dat maakt het land interessant.”

Stadsgenoot Motel Mozaique had in 2003 ook het thema IJsland. Toch vindt organisator Harry Hamenlink het niet vervelend dat een soortgelijk festival nu in zijn stad plaatsvindt. “Motel Mozaique heeft een aanjagersfunctie. Ik vind het dus alleen maar mooi dat dit soort initiatieven ontstaan.” Hamelink is eveneens een IJsland liefhebber. Een half jaar geleden bracht hij nog een bezoek aan het land. Daar heeft hij toen een aantal acts gezien die volgend weekend op het festival staan, waaronder Seabear. Toch staan er ook voor hem nog veel onbekenden. “Dit is pas het topje van de ijsberg. Wat daar in Ijsland allemaal gebeurt, is heel breed en heel interessant. Ik kan me in ieder geval laten verrassen.”

Het festival krijgt financiële steun van de gemeente Rotterdam. Wat heeft de stad dan met IJsland? “Helemaal niets”, zegt Marion Knubben, beleidsmedewerker subsidies en relatiebeheer van Gemeente Rotterdam. “We hebben subsidie toegekend, omdat het festival iets bijzonders naar de stad toebrengt. Het is iets anders dan anders. Hoe noorderlijker, hoe maller toch?” Daarbij vertelt zij dat de aanvraag “aan alle kanten professionaliteit uitademde”. “Alles zag er goed uit. Er waren cd’s en dvd’s meegestuurd. Dat heeft zeker zijn voordeel. Je hebt te maken met veel concurrentie, zij hebben zichzelf goed verkocht.”

De commissie die de gemeente adviseert over subsidieverstrekking, vraagt zich wel af of het met de kaartverkoop goed gaat, laat Knubben weten. “Omdat ze zo’n hoog aantal bezoekers verwachten. Wel 7500.” Maar volgens Deelen gaat het daar goed mee. Hij vertelt dat de helft van wat we kunnen verkopen, is verkocht. “Daarbij moet je weten dat IJslandse bezoekers niet gewend zijn om te reserveren.”

Er zijn plannen om volgend jaar met het festival ook naar Berlijn en Kopenhagen te reizen.

Van Reykjavik to Rotterdam is van 21 t/m 24 november op verschillende locaties in Rotterdam.