Grondig onderzoek naar geluidsoverlast in podia

Willem Westermann: “De Arbeidsinspectie is geen boeman”

De Arbeidsinspectie gaat de podiumsector de komende tijd grondig onderzoeken. Volgens Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers is dat niets om zorgen over te maken: “De Inspectie wil zorgen dat wij het goed doen. Nou, dat willen we zelf ook.”

Willem Westermann: “De Arbeidsinspectie is geen boeman”

De Arbeidsinspectie gaat de podiumsector de komende tijd grondig onderzoeken. Volgens Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) klinkt dat negatiever dan het in werkelijkheid is. Het stevige onderzoek is niet meer dan gebruikelijk, aldus Westermann. “Het is bijvoorbeeld alweer even geleden dat theaters zijn gecontroleerd, dus er moet gewoon weer even worden gekeken.” Dat gaat tussen maart en juni gebeuren. De Inspectie kijkt daarbij naar zo’n acht tot tien arbeidsomstandigheden. Westermann: “Bij ons vallen er drie het meest op. Er lopen ten eerste natuurlijk veel mensen van alles te sjouwen. Daarnaast wordt er op hoogte, boven andere mensen, gewerkt en tot slot is er natuurlijk veel te doen om gehoorschade.”

Westermann bevestigt dat het volume momenteel een heet onderwerp is: “Vanuit de overheid wordt er veel gedaan om gehoorschade terug te dringen. Wij willen een combinatie van dingen die strijdig lijken. We willen blijven werken met een stevig volume, want het publiek wil dat en dan komt ook de muziek het beste tot zijn recht. Maar jongeren moeten natuurlijk niet met tuitende oren thuiskomen en gehoorschade oplopen.” De Inspectie zal zich uiteraard niet richten op het gehoor van de bezoekers, maar van de werknemers. “Werknemers moeten van ons oordoppen dragen, want die dempen het geluid voldoende om verantwoord te kunnen werken zonder er schade bij op te lopen. Het publiek is een ander ding. Wij moeten goed met de techniek omgaan: het geluid moet niet harder staan dan het publiek kan verwachten. En we moeten ook veel aan voorlichting doen.”

Echte irritatie over de regels, die vaak tijdrovend en duur zijn, is er niet volgens Westermann: “In de praktijk valt het wel mee. Ze geven advies en zeggen ‘doe het in een keer goed en werk op een verantwoordelijke manier'. Dat is alles. Een enkele keer stellen ze een onredelijke eis, maar door de andere dingen op orde te hebben, valt daar over te praten zolang je met begrip voor elkaar werkt. Bovendien is de Arbowet sinds de recente aanpassing eigenlijk alleen maar soepeler. Er wordt een einddoel gesteld door de Inspectie, maar je kunt vanaf nu zelf kijken hoe je dat doel bereikt. Je kunt uitleggen waarom je iets doet, de Arbeidsinspectie is geen boeman.”