15e Crossing Border zorgt onbewust voor opvoeding

Organisator Behre: "Ik heb al 14 jaar contact met Salman Rushdie"

Crossing Border beleeft later deze maand haar vijftiende editie met zo'n 135 optredens van ongeveer veertig bands en zestig schrijvers. Organisator Louis Behre probeert elk jaar de balans te vinden tussen muziek en schrijvers. Behre: "Het ene jaar is beter dan het ander, maar deze editie is heel goed."

Organisator Behre: "Ik heb al 14 jaar contact met Salman Rushdie"

De 15e editie van het festival Crossing Border belooft een hele goede te worden, aldus organisator Louis Behre. Met 60 auteurs, waaronder Salman Rushdie, en ongeveer 40 bands, is er een breed aanbod van activiteiten. Die wisselwerking zorgt ervoor dat bezoekers onbewust iets nieuws kunnen ontdekken, legt Behre uit: “Patti Smith begint bijvoorbeeld om 21.30 uur. Het publiek komt vaak vroeg en vult de wachttijd met dingen die ze anders nooit hadden gezien.” De bezoekers opvoeden, daar denkt Behre echter niet aan: “Ik had vroeger zelf al een hekel aan school, dus dat is het allerlaatste dat ik wil.”

Crossing Border is geen festival dat elk jaar groeit en beter wordt. “Het schommelt wat. 1996 was een goede en deze wordt ook heel mooi.” Daar is Behre vooral van overtuigd omdat er mensen komen waar hij al heel lang mee bezig was. “Ik heb al 14 jaar contact met Salman Rushdie en nu komt hij eindelijk echt! Het begon met brieven, later werden het e-mailtjes. Ik bleef het proberen en de aanhouder wint.” Vroeger in de Haagse Statenhal en in Amsterdam was het festival een stuk groter dan nu, maar dit formaat is ideaal volgens de organisator: “Nu komen de schrijvers ook aan bod, dat wordt lastig als het groter wordt.”

Ieder jaar is er wel iets bijzonders te ontdekken in het programma van Crossing Border. Dit jaar is dat de Schotse vrijdagavond. “Van half acht tot 1 uur wordt er aan één stuk door gespeeld door mensen als Idle Wild en Arab Strab. Die spelen niet met de normale band, maar ze nemen allemaal vrienden mee.” Met de Schotse avond is Behre het meest blij: “Dat komt doordat het een eenmalig ding is. Iedereen is er enthousiast over.”

Ondertussen is er ook nog wat te doen rond de landelijke reclamecampagne van Crossing Border. Het eigen affiche kreeg voor de landelijke verspreiding een balk van de Gemeente Den Haag eroverheen. Niet raar, aangezien de Gemeente de landelijke campagne financieel ondersteunt. Toch is er iets opmerkelijks aan die tweede poster. Behre: “De gemeente heeft  de balk precies over de blote piemel heen geplaatst. Daar hebben we maar mee ingestemd, want soms moet je een keuze maken tussen een landelijke campagne op televisie of het handhaven van je eigen principes.” Behre vindt het dus geen halszaak, "maar we zijn nu wel druk onze eigen affiches aan het plakken overal in Den Haag.”

Voor Crossing Border - van 18 t/m 24 november in Den Haag - zijn nog dagkaarten te koop. De zaterdag is al uitverkocht en de rest gaat volgens organisator Behre ook redelijk hard.