Tien jaar Sally Forth: "We hebben er altijd geld bij gedaan"

Indielabel viert tweede jubileum met feestje in Hedon

Komend weekend viert het Nederlandse indielabel Sally Forth zijn tienjarig bestaan. Tien jaar muziek op gevoel, met als resultaat goed ontvangen albums van onder meer the spirit that guides us, this beautiful mess en Campsite. "De eerste zeven jaar waren opmaat. De laatste drie jaar hebben we het echt onder de knie."

Indielabel viert tweede jubileum met feestje in Hedon

“De eerste zeven jaar waren opmaat. De laatste drie jaar hebben we het echt onder de knie”, vertelt Jair Sagström van Sally Forth. Het Nederlandse indielabel bestaat komend weekend tien jaar en viert dat met een feestje in Hedon in Zwolle. In 1997 richtten Minco Eggersman en Jos Honing Sally Forth op als platform voor eigen bands en bands van vrienden, zoals Kryptonite Garden en Rollercoaster 23. Tien jaar later heeft het label een aantal goed ontvangen platen op zijn naam van bands als the spirit that guides us, Campsite en this beautiful mess en een jaarlijks eigen Sally Family Festival.

Sally Forth ontwikkelde zich in tien jaar tot een goed geoliede machine, die zijn eigen sterktes en zwaktes kent. Sagström: “We weten inmiddels dat we niet zo goed zijn in bedrijfsmatig en planmatig werken. We werken met twee creatieve geesten, Minco en ik, en een persoon die goed is in systemen. Maar wij zijn er met zijn tweeën heel goed in de mooie systemen door de war te gooien. Jos heeft zich er bij neergelegd.”

Het label werkt dus vanuit zijn gevoel voor de muziek en liefst ad hoc. Dat levert succesvolle platen op, maar ook miskleunen. “We hadden een paar jaar terug een band uit Amerika, Scientific. Dat vond we een toffe, hippe band. We hebben er welgeteld vijf cd’s van verkocht. Dat kost je dan 2000 gulden. De winst die we maakten op succesvolle andere albums gebruiken we voor dat soort gaten. Eigenlijk hebben we er door de jaren heen altijd geld bij gedaan. We hebben met Sally Forth nog nooit brood op de plank gekregen, al zijn er wel weer allerlei handige contacten uit voortgevloeid.”

Op uitstapjes naar onder meer Scandinavië en Amerika na houdt Sally Forth het graag dicht bij zichzelf. Zelfs een demo opsturen heeft weinig zin: “We hebben geloof ik één keer een band gekozen die een demo heeft opgestuurd. Voor de rest komen we eigenlijk altijd via via bij een band terecht.” Van oudsher speelt Minco Eggersman in de helft van de bands op het label. “We hebben één keer nee gezegd. at the close of every day mocht niet op Sally komen. We wilden niet dat hij in elk bandje op het label speelde. Op een gegeven moment ging het label waar at the close of every day op zat failliet, en toen hebben we de band ondergebracht bij ons sublabel Volkoren, dat we toen net gestart hadden. We hebben tegen Minco gezegd: Voor je eigen bestwil, concentreer je nou op twee bands en laat ons denken dat de rest niet bestaat.”

De grootste verrassing in het tienjarig bestaan van Sally Forth verscheen deze maand. Nichtenband The Hot Stewards pakte de complete 3VOOR12 redactie in met een komische verzameling eighties hits in rock ’n roll jasjes. The Hot Stewards zullen hits als Edge of Heaven, Tell It To My Heart en The Locomotion uiteraard ook aanstaande vrijdag spelen in Hedon in Zwolle, waar Sally Forth zijn verjaardag viert. Ook bekende Sally bands als the spirit that guides us en this beautiful mess zullen van de partij zijn.