Circus Dance Valley terug naar een dag

Organisator UDC: "Meerdaags festival met camping te duur"

Na twee meerdaagse weekendedities gaat Dance Valley dit jaar definitief weer terug naar één dag. De dertiende editie van het dansfestijn wordt op 14 juli gehouden in het vertrouwde recreatiegebied Spaarnwoude. Extrema Outdoor is dit jaar niet tegelijkertijd, maar vindt na overleg tussen organisatoren UDC en Extrema een week later plaats. Een andere concurrent, Sensation Black in de Amsterdam Arena, begint wel op dezelfde dag als Dance Valley.

Organisator UDC: "Meerdaags festival met camping te duur"

Het is over en uit met kamperen op Dance Valley. Het festival gaat na twee meerdaagse edities terug naar één dag. De dertiende editie van het dansfeest wordt op zaterdag 14 juli gehouden in recreatiegebied Spaarnwoude en krijgt als thema circus mee.

Naast diverse muziekstijlen in vijftien area’s met ieder een eigen programmering en thematische invulling, kunnen de bezoekers dit jaar ook genieten van acts uit Amerikaanse circussen en freakshows van een eeuw geleden en eigentijdse circusnummers met acrobaten, jongleurs, illusionisten en vuurwerk. “Dance Valley is eigenlijk altijd al een groot circus geweest”, zegt Brian Bout van organisator UDC. “Dus leek het thema Cirque de la Danse ons erg passend.” De voorverkoop van de 50.000 dagkaarten is al begonnen, meer informatie over het programma volgt binnenkort.

Zo blij als Bout is met het gekozen thema, zo teleurgesteld is hij dat zijn droom om van Dance Valley het ‘Lowlands van de dance’ te maken niet is uitgekomen. Een nieuwe meerdaagse editie met camping bleek in de eerste plaats een te kostbare grap. “De kosten voor twee dagen beveiliging en crew zouden te hoog oplopen”, vertelt hij. “Daarnaast moeten we per dag vergoedingen betalen aan horecaondernemers in de buurt die met een heel weekend Dance Valley inkomstenderving zouden lijden. Dat gaat echt om tienduizenden euro’s. Verder kost het alleen al een ton om riolering en water op de camping aan te leggen, geld dat niet is op te brengen voor een locatie die eigenlijk niet geschikt is als campingterrein. Daarbij kregen we de vorige keren de camping niet uitverkocht. Blijkbaar ziet het dance-publiek anders dan het rockpubliek het kamperen niet zitten.”

De in ere herstelde eendaagse opzet heeft volgens Bout niets te maken met het tegenvallende succes van de meerdaagse editie van vorig jaar, met als waarschijnlijke oorzaak evenementen als Extrema Outdoor en de Berlijnse Love Parade die in hetzelfde weekend plaatsvonden. Op de zaterdag – de drukste dag – kwamen toen 43.000 bezoekers af, waar UDC had gehoopt op zeker 55.000 mensen. Vlak na deze tegenvaller reorganiseerde UDC en kwam circa de helft van de medewerkers op straat te staan. Even dreigde Dance Valley dit jaar weer op dezelfde dag te vallen als Extrema Outdoor in Eindhoven, dat aanvankelijk ook 14 juli als datum had uitgekozen. Die datum was voor de gemeente Velsen echter de enige mogelijke datum voor Dance Valley in verband met de beschikbare politiecapaciteit in de regio. Om geen bezoekers van elkaar af te snoepen, besloot Extrema na overleg met UDC een week op te schuiven naar zaterdag 21 juli.

Dat dit keer Sensation Black van organisator ID&T op dezelfde datum als Dance Valley plaatsvindt in de Amsterdam ArenA, is volgens UDC geen probleem. De organisator denkt dat genoeg Dance Valley-bezoekers bij wijze van afterparty nog Sensation Black kunnen bezoeken. “Het is niet helemaal tegelijkertijd. Dance Valley vindt overdag plaats tot elf uur ’s avonds, Sensation Black begint pas om tien uur. Ik denk verder dat het ons nauwelijks bezoekers zal kosten. Sensation Black is een heel ander evenement.”