War Stories. De titel van het kersverse derde Unkle-album doet een pamflet tegen de oorlog in Irak vermoeden. En waarom ook niet? De grote man achter het project – voormalig Mo Wax labelbaas en dj James Lavelle – is immers een Brit, die een hoop Amerikaanse vrienden heeft. Hij heeft bovendien zijn mening klaar over de toestand in de wereld. Maar het derde album van Unkle is geen oorlogsdocument. “Nee hoor, helemaal niet”, zegt Lavelle. “Het album gaat over persoonlijke worstelingen: relaties, dat soort dingen.”
Om die persoonlijke strijd uit te vechten trok Lavelle naar de woestijn vlakbij Los Angeles. Dezelfde woestijn waar U2 zich door Anton Corbijn liet vastleggen voor de beroemde hoesfoto’s van The Joshua Tree. Dezelfde woestijn ook waar onder andere Josh Homme (Queens of the Stone Age) en PJ Harvey werkten aan hun Desert Sessions. “Ik was geïnspireerd door de muziek die uit die woestijn kwam”, zegt Lavelle. “En ik wilde graag met Chris Goss werken.”
In de woestijn lonkte een enorme ruimte en de mogelijkheid zich volledig te verliezen in de muziek. “Het is een vreemde plek”, vertelt Lavelle. “Het ligt vlakbij Los Angeles, maar je hebt het gevoel aan het eind van de wereld te zijn. Het is een rijke plek, maar tegelijkertijd is het een armetierig klotegat. Compleet desolaat, maar daardoor ook een beetje psychedelisch. De muziek die uit die woestijn komt, klinkt ook echt als die plek. Ik kan je niet uitleggen waar hem dat in zit, maar als je er heen gaat, begrijp je meteen wat ik bedoel.”
Samen met Richard File – na het vertrek van DJ Shadow zijn vaste partner – nam Lavelle een groot deel van het album op in de woestijn, een ander deel in Londen. Net als op de eerste twee albums kwamen ook dit keer de nodige gasten langs in de studio. Naast Josh Homme en Chris Goss werkte Unkle samen met onder andere Ian Astbury (The Cult), 3D (Massive Attack) en Audiolux.
War Stories is een intense en introverte plaat, maar Lavelle is niet blind voor wat er in de rest van de wereld gebeurt. Hij maakt zich druk om de spanningen in het Midden Oosten en zegt meer moeite te hebben met de wereld dan tien jaar geleden, toen hij zijn Unkle-project begon. De aanslagen van 11 september 2001 werpen een grote schaduw over het persoonlijke leven van James Lavelle. “Ik vind de wereld op dit moment een onaangename omgeving”, zegt hij. “De grote politieke gebeurtenissen hebben grote invloed op je leven. Ik heb een dochtertje van tien, natuurlijk maak ik me druk om de wereld waar zij straks in belandt. De mensen die op dit moment aan de macht zijn, hebben heel andere doelen dan het grootste deel van de wereld. Ze moeten eindelijk maar eens ophouden de levens van andere mensen overhoop te gooien!”
War Stories verschijnt 2 juli op Surrender All/PIAS en speelt in augustus op Lowlands.