Unity en BVD zetten zich in voor duidelijkheid zero tolerance drugsbeleid

Tolerantie.nu biedt tips bij aanhouding

Het zal je maar gebeuren: je gaat naar een groot dancefeest, toont de controle bij de ingang vol trots de pil die je hebt meegenomen en staat even later in de boeien met je broek op de enkels oog in oog met een agent. "Veel bezoekers weten niet dat harddrugs verboden zijn," vertelt Corne Bos van de Belangenvereniging voor de Dance (BVD). En dus is er nu het initiatief tot een website die duidelijkheid biedt: tolerantie.nl

Tolerantie.nu biedt tips bij aanhouding

Sinds het zero tolerance beleid met harde hand op dansfeesten wordt uitgevoerd, wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de onduidelijkheid bij bezoekers is over toegestane hoeveelheden drugs. Op internet duiken verhalen op van mensen die nietsvermoedend bij de ingang hun meegenomen pillen aan de security tonen en even later door de politie in de boeien worden geslagen. Verbaasde bezoekers gingen met hun vragen en klachten naar de Belangenvereniging voor de Dance (BVD), politici en Unity, de tak van Jellinek die zich bezigheid met drugsvoorlichting onder de jeugd. De BVD en Unity hebben nu het initiatief genomen tot het opzetten van een website die duidelijkheid moet bieden: Tolerantie.nu.

De onduidelijkheid was de BVD al langer een doorn in het oog. Corne Bos, voorzitter van de BVD: “In Amsterdam zijn er zelfs verschillende regels in de verschillende stadsdelen. In Zuid Oost mag je zelfs niet met hash naar binnen. Daarnaast mag je in de ene popzaal wel blowen en in de andere niet. Hetzelfde geldt voor verschillende cafés. Er zijn hardcore drugsgebruikers die denken dat het legaal is wat ze gebruiken: ‘het kan dus het mag’. Het is niet zo dat wij willen normeren: we laten alleen zie wat het Openbaar Ministerie vindt en wat de bevoegdheden zijn van een opsporingsambtenaar.”

Nu er flink wordt ingezet op het zero tolerance beleid moet er zo snel mogelijk duidelijkheid zijn volgens Jaap Jamin van Unity: “Er was altijd een groep die dacht dat er een gedoogbeleid was als het om harddrugs ging. Zelfs de professionals gingen daar van uit. Nu is er dus een kentering in het beleid. Toch is het begrip zero tolerance niet duidelijk: bij de een geldt dat ook voor cannabis en wiet, bij de ander geldt een grens van vijf pillen.”

Vandaar ook de naamkeuze voor de site: Tolerantie Nu. “Wij willen een tegenwicht zijn voor het strenge zero tolerance beleid. Daarnaast willen we mensen er ook op wijzen dat ze altijd recht hebben op een eerlijke behandeling door de politie. Nu zijn er veel verhalen van mensen die zich gecriminaliseerd voelen,” aldus Jamin.

Eigenlijk had de site al twee maanden geleden de lucht in gemoeten, maar dat lukte uiteindelijk niet. Bos: “Om er zeker van te zijn dat de teksten op de site kloppen, hebben er veel advocaten naar gekeken. Ook het Pompe-instituut voor Strafrecht heeft er naar gekeken. Deze week begint het festivalseizoen en nu moeten we wel online gaan. Maar de site is nog niet af, er wordt nog aan een forum gewerkt waar mensen hun verhaal kwijt kunnen.”

Als het aan Bos ligt, steunen in de toekomst meer partijen de website: “Wij zijn begonnen omdat niemand anders het deed, maar ik kan mij voorstellen dat meer organisaties die bij het nachtleven betrokken zijn links naar Tolerantie.nu willen maken op hun site. Het is echt een taak om aan bezoekers uit te leggen wat wel en wat niet mag als het gaat om genotsmiddelen. De link kan op de site mooi naast de routebeschrijving of de dj line-up.”