Het Music Managers Forum Nederland (MMFnl) heeft kritiek op het contract dat Sellaband voorlegt aan bands die een cd mogen maken. In een onderzoek stellen zij dat de voorwaarden die je accepteert als band voor de artiest nadelige punten bevatten.
SellaBand is net als MySpace een hip 21ste eeuws concept voor artiesten om buiten een platenmaatschappij om muziek aan de man te brengen. Het idee is simpel: maak een profiel aan op de site van SellaBand en zet er je muziek op. Wie jouw band goed vindt, kan ‘believer’ worden en tien dollar (of een veelvoud daarvan) investeren; een aandeel kopen dus. Verkoop je als band 5000 aandelen (samen 50.000 dollar), dan mag je de studio in voor een cd. De winst daarvan wordt verdeeld onder artiest en believers, publishing wordt verdeeld onder SellaBand en artiest.
Het MMFnl, een organisatie die bestaat uit managers uit de muziekwereld, krijgt vaak vragen over platencontracten en publishing contracten en besloot het contract dat Sellaband voorlegt aan artiesten te onderwerpen aan een onderzoek. In het kort de conclusies: SellaBand is een hartstikke goed idee, maar het platencontract is standaard, het publishing contract ronduit beledigend voor de artiest en als die voor de grens van 50.000 dollar stopt met het concept is hij de rechten van de liedjes die online staan kwijt. Verder wijst MMFnl er op dat het accepteren van de voorwaarden op het moment dat je je inschrijft bij SellaBand ook betekent dat je al een groot deel van het platencontract accepteert.
“Het onderzoek is niet persé een waarschuwing” zegt Jacco van Lanen namens MMFnl, “maar we adviseren artiesten eerst heel goed de voorwaarden te lezen, met iemand erbij die er verstand van heeft. Je bent geneigd snel te accepteren en door te klikken. Artiesten zijn zich niet bewust van wat ze accepteren.”
Johan Vosmeijer, algemeen directeur van SellaBand, is het wat dat goed lezen betreft volledig eens met MMFnl, maar vindt verder dat het rapport “nergens op slaat”. “Dit is volgens mij opgesteld door iemand die geen Engels kan. Je bent de rechten van de liedjes die je op de site zet niet kwijt als je ermee stopt voordat je de 50.000 dollar haalt. Als je een plaat hebt gemaakt is de winst in het eerste jaar voor jou en de believers. Na een jaar krijgt de artiest de master-cd en mag hij ermee doen wat hem goed dunkt. SellaBand krijgt alleen 30% van de publishing.” Dertig tot vijftig procent is normaal.
Vosmeijer is het ermee eens dat een paar punten straf zijn opgesteld in het contract van SellaBand, maar dat is naar eigen zeggen om calamiteiten te voorkomen. “Wij zijn bijvoorbeeld gerechtigd om kosten te verhalen wanneer een band niet komt opdagen om zijn cd op te nemen. Dat geld is tenslotte van de believers, niet van de band.” Al met al vindt Vosmeijer dat alles in het rapport wordt uitgelegd als een strop om de nek van de artiest. Hij overweegt stappen tegen MMFnl.
Nemesea, een gothicband uit Groningen, was de eerste band die de grens van 50.000 dollar haalde en dus de studio in mocht. “We hebben toevallig vandaag de master gekregen”, zegt gitarist Hendrik Jan de Jong. Hij is positief over SellaBand. “We hebben een paar keer gesproken met platenmaatschappijen, maar dit is veel beter dan een normaal platencontract. Ja, wij hebben er met een advocaat naar gekeken.”
De Jong snapt het MMFnl niet. “Het is onzin dat je de rechten van de demo’s die je voor je de 50.000 dollar haalt kwijt bent. En SellaBand bepaalt helemaal niet zoveel voor je; wij mochten zelf een studio, een A&R manager en een mixer kiezen. Een voordeel vind ik ook dat bij SellaBand de contracten gewoon online staan. Normale platenmaatschappij maken je eerst lekker en komen daar pas later mee.” De cd van Nemesea heet ‘In control’ en verschijnt eind deze maand.
SellaBand overweegt stappen na kritiek op contract
Johan Vosmeijer: "Het onderzoek van managers slaat nergens op"
Het Music Managers Forum Nederland heeft kritiek op het contract dat SellaBand voorlegt aan bands die de grens van 50.000 dollar halen en een cd mogen maken. In een rapport geven zij allerlei nadelen voor de artiest aan. Algemeen directeur Johan Vosmeijer van SellaBand zegt dat het rapport "nergens op slaat" en overweegt stappen. Nemesea, de eerste band die de 50.000 dollar haalde, is positief over SellaBand.