Donderdag 28 juni vertoont de VPRO de film Red Hot Chili Peppers: A Dutch Connection. Het is een documentaire over ‘de Peppers’, samengesteld uit materiaal dat programmamaker Bram van Splunteren in acht ontmoetingen met de band schoot: “Uiteindelijk werd de redactie van het programma het zat dat ik alsmaar de Peppers filmde, hahaha!”
Het oudste materiaal dateert uit de winter van 1988. Van Splunteren: “Ik maakte toen een reeks documentaires voor de VPRO. Ik had portretten van Nick Cave en John Hiatt gemaakt en wilde ook een jong bandje. Via iemand van de Amsterdamse platenwinkel Get kwam ik bij de Peppers uit. Het derde album was net verschenen en de band zou naar Europa komen. Ik was niet echt kapot van hun muziek maar live waren ze geweldig: ze waren energiek en hadden uitstraling.”
Van Splunteren ontmoette de band voor het eerst in Zwitserland en om het ijs te breken had hij video’s meegenomen van hun favoriete acts. Op de hotelkamer liet hij - met draaiende camera’s - beelden van Sly Stone, Bootsy Collins en Parliament zien. “Al die clips waren midden in de roos. Ze vonden het geweldig en waren zo verbaasd dat ze zich meteen van hun echte kant lieten zien. Flea vertelde later dat ze eigenlijk lol hadden willen trappen om mij in de maling te nemen. Maar dit werd een goed begin van de reis.” Uiteindelijk volgde de crew van Van Splunteren de band een week lang.
Vooral de band met Flea groeide snel binnen die eerste tour. Van Splunteren: “Ik had meteen een lang interview met hem in zijn bed. Eigenlijk nam hij me meteen in vertrouwen.” Dat gesprek vormde de basis voor een contact dat nog altijd intact is. “Afgelopen jaar op Pinkpop liep kwam hij van verre aanlopen om mij te begroeten. We mailen nog steeds. Maar ze hebben het tegenwoordig zo druk; soms reageert hij niet eens.”
De loopbaan van de Red Hot Chili Peppers is een roerige: drugsproblemen plaagden de band en vlak na de eerste ontmoeting met Van Splunteren overleed gitarist Hillel Slovak aan een overdosis. Zijn jeugdige opvolger John Frusciante viel ook voor de verleiding van drugs. Van Splunteren: “Het vreemde is dat ik tijdens het filmen er nooit iets van gemerkt heb. Pas later, toen je overal die drugsverhalen las, kwam ik er achter dat het allemaal dealers waren die kwamen afrekenen bij de manager.”
Een van de meest indringende stukken uit de reportage is het bezoek aan Frusciante, begin jaren negentig, toen hij uit de band was gestapt en als een junk in Venice Beach leefde. In de nieuwe montage van al het materiaal is het een essentieel moment geworden. Van Splunteren: “Het is wat ze in Hollywood het ‘all is lost moment’ noemen.” Dat is het moment op driekwart van de film dat voor de hoofdpersoon alles verloren lijkt.
Want de filmmaker heeft er dit maal voor gekozen om de gevallen gitarist als leidraad voor zijn film te gebruiken. “In dat eerste interview vertelt Flea dat de band moet groeien om te kunnen blijven bestaan. Dan gaat ook nog eens de gitarist dood. Vervolgens komt Frusciante als reddende engel, maar die stapt weer uit de band. Vervolgens stort de hele band in. Uiteindelijk zorgen vrienden dat Frusciante naar een afkickkliniek gaat en hij keert terug bij de band. Het is een ontroerend verhaal.”
Met de komst en vooral de terugkomst van Frusciante braken succesvolle tijden aan voor de Red Hot Chili Peppers. De band keerde het clubcircuit de rug toe en zocht de stadions op. Om dat te vieren liet ieder bandlid een zwembad in de tuin aanleggen. Van Splunteren ging naar Hollywood en zocht de Peppers thuis op: “Pas later hoorde ik van zanger Kiedis dat hij kwaad was dat ik niet bij hem thuis had gefilmd. Maar in die periode kon je niet in contact met hem komen.” Anthony Kiedis heeft dan ook het grootste ego van de Peppers. Van Splunteren: “Nu pas zie ik dat de bandleden soms ruzie hadden tijdens de opnames.” Het fragment dat Kiedis en Frusciante Under The Bridge in de boot in Amsterdam spelen is daar tekenend voor.
Lange tijd volgde Van Splunteren de band, maar pas de laatste jaren leerde hij de muziek waarderen: “ Ik vind het laatste album het beste. Daar staan liedjes op die makkelijk zijn mee te zingen en daar heb ik een zwak voor.” Voor een journalist heeft het zeker voordelen om geen fan van je onderwerp te zijn: “Ik denk dat het heeft bijgedragen aan de goede kwaliteit van het materiaal. Maar ik zie nu ook dat ik heel naïef en nieuwsgierig was. Ik was over alles verbaasd.”
Afgelopen weekeinde filmde Van Splunteren de band ook nog in het Goffertpark in Nijmegen en sprak met Flea en enkele die-hard fans.Die beelden zullen ook in de film zitten. Ook mocht hij de band een award voor 100.000 verkochte albums uitreiken.
Uitzending: donderdag 28 juni, ca. 20.30 uur, Nederland 3
Red Hot Chili Peppers hebben een Dutch connection
Filmmaker Bram van Splunteren: "Het is een ontroerend verhaal"
In totaal ontmoette VPRO-programmamaker Bram van Splunteren de Red Hot Chili Peppers acht keer voor de draaiende camera's. Hij zag de band veranderen van een klein clubje rebellen naar een commerciële stadion act. Afgelopen zondag speelde de band in de Goffertpark. Donderdag 28 juni kun je genieten van Van Splunterens Chilipepperfilm A Dutch Connection. "Eigenlijk is het een verhaal over gitarist Frusciante geworden."