Online jammen met software Imuzz

Echt in realtime spelen blijft nog steeds toekomstmuziek

Eind dit jaar komt Imuzz op de markt, een programma waarmee muzikanten online kunnen jammen. Nieuw is dat idee beslist niet, maar Imuzz is wel een verbetering op het bestaande aanbod, zeggen de makers. Jammen in realtime is nog niet mogelijk, daarvoor zijn internetverbindingen en computers nog te langzaam.

Echt in realtime spelen blijft nog steeds toekomstmuziek

Jammen met een bassist uit Australië, Amerika of Afrika, gewoon van achter je pc? Softwarebedrijf Promedia BV uit Tilburg brengt eind dit jaar Imuzz op de markt. Een ‘jamtool’, waarmee muzikanten online kunnen samenspelen. Nieuw is dat idee beslist niet, maar Imuzz is wel een verbetering op het bestaande aanbod, zeggen de makers. Jammen in realtime is echter nog letterlijk toekomstmuziek.

Het Provinciehuis in Den Bosch had zaterdag de primeur van de nieuwe jamtool, tijdens de Brabantse Innovatie Conferentie. Een deel van de muzikanten stond daarbij op een podium in het provinciehuis, een ander deel stond in Tilburg. Door nieuwe software en een online verbinding gaven ze toch samen een concert; een stuk van componist Eric van der Westen. Dit alles onder de naam Quadralab.

Het grote struikelblok bij samen online muziek maken is nog steeds de vertraging die optreedt doordat alle informatie van de ene naar de andere computer moet. Een voorlopig nog niet getackeld probleem, maar Imuzz omzeilt dat door de vertraging juist groter te maken: precies een maat. Daardoor komt wat jij speelt een maat later aan bij je ‘jambuddy’. De muzikant die de jam start bepaalt hoe lang de maat duurt.

Eén van de muzikanten die betrokken was bij de ontwikkelings- en testfases van het programma is Tom Sikkers, gitarist van het ter ziele Wealthy Beggar. Hij duikt nog steeds het liefst de repetitieruimte in, maar vindt Imuzz een handige tool. “Tijdens het jammen opeens van akkoord wisselen is wat lastig vanwege die maat vertraging; daar moet je wel wat afspraken over maken. Als je in één akkoord blijft werkt het prima. Het vooral handig bij het componeren. Je kunt met een muzikant die zich ergens anders bevindt heel makkelijk een nummer schrijven, juist omdat je bij het schrijven van een nummer altijd bezig bent met vaste patronen.”

Van der Westen ziet in de tool ook mogelijkheden voor sessiemuzikanten. “Veel van hen hebben tegenwoordig een thuisstudio. Als dan bijvoorbeeld een zanger een baspartij nodig heeft, kan de bassist die via Imuzz inspelen. Er is op het Mundial festival in Tilburg een live-opname gemaakt waar Marcus Wyatt en Louis Mhlanga, twee muzikanten uit Zuid-Afrika, aan meededen. Vanuit Zuid-Afrika welteverstaan.”

Het idee van de Imuzz borduurt voort op Ninjam, een programma dat een aantal jaar geleden werd geïntroduceerd en het probleem van vertraging op eenzelfde manier oplost. Jurgen Bettonviel van Promedialab stelt dat zij een betere versie hebben gemaakt. “De metronoom (instrument dat het tempo aangeeft, red.) van Ninjam zorgt ook voor vertraging. Die hebben we eruit gehaald. Verder is het programma gebruiksvriendelijker, met een aparte chatbox.”

Hoe dan ook, online jammen in realtime is nog steeds letterlijk toekomstmuziek. Simpelweg omdat internetverbindingen en de snelheid van computers nog niet optimaal zijn. Van der Westen: “Er is momenteel een vertraging van minimaal 100 milliseconden. Pas als dat onder de tien milliseconden komt, is het goed. Dan ervaar je de vertraging niet meer. Als er over vijf, zes jaar overal glasvezel ligt, wordt in realtime jammen reëel.”

Zondag is het project Quadralab te horen en te zien in Tilburg, tijdens de dag van de architectuur.