Gratis muziekmagazine LiveXS komt met Belgische editie

"De woorden noorder- of zuiderburen gebruiken kan straks niet meer"

LiveXS krijgt een Belgische editie. Eind september moet het eerste Vlaamse nummer van de drukpers rollen, met popnieuws en concertagenda's van eigen bodem. Nederlandse en Belgische lezers krijgen nog wel dezelfde interviews en cd-recensies te lezen.

"De woorden noorder- of zuiderburen gebruiken kan straks niet meer"

Na twaalf jaar gaat het gratis muziektijdschrift LiveXS op de Belgische toer. Vanaf september verschijnt er maandelijks een Vlaamse editie van het magazine. Voor het aansturen van nieuwe, Belgische schrijvers, trekt LiveXS een Vlaamse redactiecoördinator aan. Sinds twee jaar wordt het blad al gedistribueerd in België. “En daar zijn we natuurlijk niet zomaar mee begonnen”, vertelt uitgever Klaas Leegwater. Voor hem is het een nieuw avontuur: de uitgave van regionale edities van LiveXS moest ooit stoppen vanwege de hoge kosten. Toch heeft hij er vertrouwen in dat de Belgische versie gaat slagen: “Tegenwoordig zijn er goedkopere manieren om te drukken.”

De Vlaamse LiveXS komt er volgens Leegwater na verzoeken van meerdere Belgische popzalen en festivals. “Zij vroegen of we inhoudelijk ook aandacht aan hun agenda’s konden besteden”, zegt Leegwater. “Sommige Belgische festivals adverteerden al langer in LiveXS, zoals Rock Werchter, Groezrock of folkfestival Dranouter.” Een bijkomstigheid van de nieuwe stap: medewerkers zullen een stuk universeler moeten schrijven. “Het Nederlandse en Belgische taalgebruik verschilt in de praktijk nogal. Onze schrijvers zullen op iedere letter moeten letten. Woorden als noorder- of zuiderburen kunnen we straks niet meer gebruiken.”

De basis van de Nederlandse en de Belgische uitgave is hetzelfde. De pagina’s met onder meer cd-recensies en interviews zijn in beide edities identiek. De Nederlandse Dommelsch Locals Only-pagina’s worden vervangen door andere kopij, die gericht is op België. Leegwater: “Nieuwe Nederlandse bands moeten natuurlijk eerst in Nederland voet aan de grond krijgen..” Een Vlaamse versie van Locals Only behoort wat hem betreft tot de mogelijkheden. Daarnaast moet de Vlaamse editie ook nieuwspagina’s gericht op België krijgen. “Voor Belgische lezers is het minder interessant om te weten dat podium Iduna in Drachten voortaan een maandkaart voor alle concerten heeft.” Ook zullen de nummers verschillende advertentie krijgen. “Dommelsch wordt in België niet eens verkocht.”

Alle maandagenda’s van Nederlandse zalen zijn straks wel in de Vlaamse LiveXS te vinden. Wat moet een Belg met het programma van pak ‘m beet Atlantis in Alkmaar? “Wel, op het moment dat het concert van Rufus Wainwright in Groningen zijn enige optreden is in de Benelux, dan is dat ook voor Belgische liefhebbers interessant. Een zaal als de Mezz in Breda trekt nu al veel Vlaamse bezoekers als er een Belgische groep speelt.”

LiveXS profiteert mogelijk van de spaarzame ruimte die het vergelijkbare, Belgische muziekblad RifRaf tegenwoordig heeft voor concertagenda’s. Toevallig bracht RifRaf rond 1995 een Nederlandse editie uit. Dit duurde slechts een jaar, omdat adverteerders niet toehapten. Zaakwaarnemer Mieke Deisz schrikt in eerste instantie van de expansiedrift van LiveXS. “Een Vlaamse editie van LiveXS kan ons wel eens in problemen brengen”, zegt Deisz.

Het gratis magazine kampt nog met schulden uit het verleden. Door RifRaf sinds kort op mooier, glanzend papier te drukken, probeert het blad uit een dal te kruipen.. “Dat heeft effect, we hebben nu meer advertenties.” Het is echter de uitgebreide concertagenda die LiveXS straks afdrukt waar Deisz bang voor is. “Adverteerders gaan bij ons nu altijd voor. Vroeger plaatsten we alle agenda’s, maar nu hebben we nog drie pagina’s. Dan is het vol.”.