“Er is weinig dat ik niet weet over de straat”, zegt Dizzee Rascal. De rapper uit Londen maakte faam met twee donkere albums, die hem een titel koning van de grime opleverden. Met zijn donkere beats, zijn unieke opgefokte flow en teksten over de schimmige kant van Engeland sleepte hij in 2003 zelfs de Mercury Price binnen. Op zijn derde album Maths & English, dat eerder deze maand verscheen, wil hij meer. “Ik wil van alles leren over de rest van de wereld.”
Maths & English start dan ook met World Outside, een track die kids in de getto’s oproept verder te kijken dan het eind van de straat. Dizzee zelf heeft de afgelopen jaren de halve wereld gezien, maar zijn blik bleef opvallend lang hangen in de Verenigde Staten. “Ik houd van het Zuiden, Texas. Maar ik kom ook graag in L.A. en New York, eigenlijk van heel veel plaatsen.” Wat hem zo aanspreekt? “De dollar is de helft van de pond”, zegt Dizzee. “En ik houd van de meisjes daar.”
Eerlijk is eerlijk, dat zijn belangrijke argumenten. Maar de belangrijkste reden om veel naar de Verenigde Staten te reizen is natuurlijk de enorme hiphophistorie. “Al vanaf toen ik een kleine jongen was, hield ik van Amerikaanse hiphop”, vertelt Rascal. “Snoop Dogg, 2Pac, Bone Thugs ’n Harmony. Ik werd natuurlijk sterker beïnvloed door drum ‘n’ bass en garage mc’s, die je thuis aan het eind van de straat tegenkwam. Maar Stand Up Tall van mijn vorige album is echt old skool hiphop.”
“De laatste tijd ben ik heel enthousiast over de snap music beweging uit het zuiden, met namen als Dem Franchize Boyz. Young Jeezy vind ik ook te gek. Op het nieuwe album heb ik gewerkt met Bun B en Pimp C van UGK. Ik heb ook een track gedaan voor hun album.” Het nummer Pussly’ole is gebaseerd op een bekend sample van funkzangeres Lyn Collins. Het draagt zelfs de ondertitel Old Skool. Natuurlijk is het belangrijk om als Britse rapper gerespecteerd te worden in de bakermat van de hiphop. “Een nummer als Pussly'ole (Old Skool) is een ode aan de grondleggers van de hiphop”, legt Dizzee uit. “Met zo’n nummer hoop ik mijn plek in hiphophistorie veilig te stellen. Ik heb de afgelopen jaren mensen als Grandmaster Flash en Rick Rubin ontmoet. Die respecteren wat ik doe. Dat maakt het voor mij makkelijker.”
Ook dichtbij huis vond Dizzee Rascal nieuwe inspiratie. Hij werkte met twee supersterren van zijn eigen generatie: Arctic Monkeys en Lily Allen. Met Arctic Monkeys maakte hij het nummer Temptation Greets You Like a Greedy Friend, dat ook als b-kant van Arctic Monkeys-hit Brianstorm verscheen. “Vooral Arctic Monkeys vind ik te gek. Ik zie hen als de Oasis van onze generatie. Toen Oasis op kwam, zat ik nog niet in de muziek, nu wel. De Arctic Monkeys hebben een aantal keren in interviews gezegd dat ik een van hun inspiratiebronnen ben. Toen ik de kans kreeg om met ze te werken, moest ik die wel grijpen.”
Al die nieuwe invalshoeken moeten volgens Rascal leiden tot een completer wereldbeeld: “Ik wilde alle kanten van de menselijke geest weergeven.” Zijn single Sirens is een opvallend paranoïde straattrack, zoals we die van hem gewend zijn. Harde beats, dit keer aangevuld met nu-metal gitaren. Maar de plaat kent ook opvallend funky tracks, halverwege is er zelfs een zomerhit, over meisjes in korte rokjes. “Ik wilde weer muziek maken waar mensen in de clubs op kunnen dansen. Ik wil entertainen, precies zoals ik deed toen ik voor het eerst op raves optrad. Maar ook Sirens is entertaining, vind ik. Je kunt er misschien minder makkelijk op dansen in een club, maar het verhaal is spannend en klinkt als een minifilm door je speakers. Ik ben niet bang om het risico te lopen dat mensen het moeilijk vinden. Ik heb altijd al risico’s genomen. Mijn hele carrière is een grote gok.”
Luister naar het interview van Atze de Vrieze met Dizzee Rascal. Dizzee Rascal speelt op 5 juli in de Melkweg tijdens 5 Days Off.
Dizzee Rascal wil zijn plaats in de hiphopgeschiedenis veilig stellen
"Arctic Monkeys is de Oasis van onze generatie"
Rapper Dizzee Rascal weet alles al over de straten van Londen. Op zijn derde album Maths & English kijkt hij dan ook liever naar de rest van de wereld. De inspiratie komt vooral vanaf de andere kant van de grote plas. Dizzee Rascal komt graag in de Verenigde Staten: "De dollar is de helft van de pond."