Muzikaal Nederland vecht zich moedig door de storm

Jacco van Lanen: "Je kweekt goodwill als je door weer en wind op komt dagen"

Nederland verkeerde in shock gisteren. Alle weeralarmen gingen af, de brandweer adviseerde iedereen om vooral binnen te blijven. Maar hoe belangrijk is dan je band? 3VOOR12 nam de water- en windschade op.

Jacco van Lanen: "Je kweekt goodwill als je door weer en wind op komt dagen"

Doorlopende journaaluitzendingen, duizenden gestrande reizigers, omgevallen bomen: Nederland verkeerde in shock gisteravond. De Telegraaf kopte vanochtend: STORMAANVAL. De brandweer adviseerde iedereen gisteren met klem om binnen te blijven, een crisisnummer werd in het leven geroepen. Kortom, het einde leek nabij. Maar wat als je dan gewoon moest optreden? Hoe rock ’n roll is het om een optreden af te zeggen bij een stevig briesje? En wat als je favoriete band in je stad speelt? 3VOOR12 nam de schade in muziekland op.

Het grootse alarm ging gisteravond af voor het noorden van Nederland: versterkte dijkbewaking werd ingezet en op televisie was te zien hoe mensen zandzakken aan het vullen waren. Vooral Harlingen leek het mikpunt van Moedertje Natuur. Teunis Spits van poppodium Iduna in Drachten kreeg al snel bericht van zijn maatje van platenzaak Stone Free in Harlingen: “De aanbiedingen uit Engeland waaiden regelrecht de winkel in, terwijl de Waddenzee zich over de vloer van de winkel uitstortte.” Iduna zelf had geen last van het noodweer: “Er kwamen 150 man af op de Donderdance. Het enige probleem is dat alle posters die we twee dagen terug door de stad hebben geplakt weer van de muren af zijn gevallen. Nu moet ik opnieuw plakken,” zegt Spits.

Waterfront in Rotterdam houdt de billen altijd op elkaar bij hoog water. Het podium ligt pal achter de kade. Als die overstroomt, staat er direct een meter water in de zaal en in het kantoor. De programmering van gisteravond werd afgelast en de medewerkers van het podium zijn druk in de weer geweest met zandzakken: "Die hadden we nog van een vorig keer," zegt Els van der Vorm van Waterfront, "Ze hadden voor vannacht 2.70 meter voorspeld. Bij 2.50 meter stroomt de kade over. We hebben alle apparatuur voor de zekerheid op het podium gezet, maar we hebben het gelukkig droog gehouden."

Utrecht ligt niet alleen in het hart van het land, de stad lag schijnbaar ook in het hart van de storm. De programmering van alle drie de popzalen (EKKO, Tivoli en dB’s) in de stad lag volledig op zijn gat. In Tivoli werd de wekelijkse Pop-O-Matic afgelast. De populaire dansavond van dj St.Paul ging voor het eerst in het achtjarige bestaan niet door. Tivoli wilde haar publiek niet in gevaar brengen. Extra zuur voor St. Paul, die er trots op is al die jaren nog nooit een avond gemist te hebben. In EKKO zouden Sukilove en Coparck optreden, maar beide bands wisten de Domstad niet te bereiken. Sukilove belde als eerste af en tegen de tijd dat drummer Marcel van As van Coparck in Breda vast bleek te zitten, was Storybox al geregeld als vervangend voorprogramma. Toetsenist Maurits de Lange, de enige Utrechter in Coparck, nam de honneurs van de band waar door zes nummers met Storybox te spelen.

Terwijl aan de overkant van de gracht de pannen van het dak vlogen en de politie de brug voor de deur afsloot, kregen de dappere Coparck-fans een geïmproviseerd maar intiem optreden geserveerd. 28 januari gaat Coparck in de herkansing. Jacco van Lanen van boekingskantoor Mana Music is de hele dag bezig geweest met rondbellen. Hij zag ook Moss al in Hilversum stranden op weg van Amsterdam naar Eindhoven: “Wij houden er niet van om dan maar te zeggen: ‘We komen niet’. Je kweekt goodwill als je door weer en wind op komt dagen.”

Ook bandwedstrijd The Clash of the Titans in undergroundpodium dB’s viel in het water. Programmeur Jeroen Boekhorst: “Er moesten vrij veel mensen uit andere steden komen, en dat ging gewoon niet. Er was ook iemand uit Utrecht die ’s middags al belde dat hij niet naar dB’s durfde te komen. Er was één band die wel wilde spelen, maar die had dan meteen gewonnen.” Ook The Clash heeft al een nieuwe datum: 4 februari.

Platenzaak Concerto in Amsterdam sloot vroegtijdig de deuren. Medewerker Anton: “Veel personeel komt uit Utrecht. Ik heb besloten ze vroeg naar huis te sturen, zodat ze nog thuis konden komen. Dat is gelukt.” En dus ging de koopavond niet door.

Distributeur De Konkurrent heeft nog even met het zweet in de handen gezeten. Klaas Schippers: “Maandag komt het nieuwe album van The Shins uit. Gisteren hebben we alle cd’s naar de winkels verstuurd. We waren bang dat het niet op tijd zou worden opgehaald door de postbode, maar ten onrechte. Maandag liggen de cd’s gewoon in de winkel.”

Vera in Groningen, dapper als altijd, heeft helemaal niets gemerkt van de storm. “Normaal hebben we altijd een optreden op donderdag, maar door het Noorderslag weekeinde was er geen band die deze week Groningen aandeed. En dus waren we helemaal dicht. Dat is een geluk bij een ongeluk,” aldus Peter Weening.

In Paradiso trad Ed Harcourt op. Een medewerker van de Amsterdamse popzaal vertelt: “Maar hij zat vast op de luchthaven van Engeland. Veel vluchten gingen niet door. Uiteindelijk lukte het hem nog een vlucht naar Amsterdam te pakken. Hij kwam veel te laat in Paradiso. Ondertussen werden we plat gebeld door mensen uit het hele land die al een kaartje hadden. Iedere minuut ging de telefoon. De meeste vroegen of ze het geld van de tickets konden terugkrijgen.” Uiteindelijk begon Harcourt op tijd in de Grote Zaal. Maar veel mensen van de 250 die een kaartje hadden gekocht kwamen niet opdagen. Zij krijgen hun geld niet terug omdat Paradiso zich beroept op ‘overmacht’.

Eigen stormverhalen? Zet ze eronder!