Morrissey gevraagd om Engeland te vertegenwoordigen bij Songfestival Morrissey gevraagd om Engeland te vertegenwoordigen bij Songfestival

Michiel Flamman (Solo): “Ik heb genoeg van dat wereldje gezien”

Morrissey gevraagd om Engeland te vertegenwoordigen bij Songfestival

Michiel Flamman (Solo): “Ik heb genoeg van dat wereldje gezien”

De BBC heeft Morrissey benaderd als mogelijke kandidaat voor het Eurovisie Songfestival in 2007. Dankzij de NOS en de VARA, de organiserende omroepen die samenwerken om het Nationale en Eurovisie Songfestival op de buis te brengen, moeten wij het doen met Edsilia Rombley. Zij werd gekozen door een club muziekkenners. Zijn in Nederland de Spinvissen en Solo’s ook te porren om hun vaderland te dienen bij dit gala?

Michiel Flamman (Solo): “Ik heb genoeg van dat wereldje gezien”

Wie dacht dat de muzikanten de deelnemers zijn van het Eurovisie Songfestival zit ernaast. Het zijn de omroepen die meedoen. Zij kiezen, op geheel eigen wijze, een artiest die het land zal vertegenwoordigen. Nederland zal in 2007 vertegenwoordigd worden door Edsilia Rombley. Dat heeft een clubje muziekkenners namens de NOS en de VARA besloten. Deze week werd bekend dat de BBC Morrissey heeft benaderd om Engeland te vertegenwoordigen. De voormalige Smiths-frontman gaf na afloop van de laatste editie van het Songfestival al te kennen zijn land te willen vertegenwoordigen.

Eerder werden open competities georganiseerd om te kijken wie Nederland mocht vertegenwoordigen. Soms werd er al een voorselectie gemaakt. Dit jaar besloot een groepje muziekliefhebbers, aangesteld door de NOS en de VARA, dat Rombley naar Helsinki zal afreizen in het najaar. Omdat het volgens NOS woordvoerder Rolf de Wit nooit zeker is hoe de selectie verloopt en ‘niets is uitgesloten’, kijkt 3VOOR12 alvast wie er in 2008 te porren zullen zijn voor een spannende gala-avond in een ver land.

David Pino, frontman van El Pino & The Volunteers, heeft niets met de glitter- en verengala van het Songfestival: “Ik ben tegen iedere vorm van competitie binnen de muziek en zou nooit voor zoiets te strikken zijn. Het Songfestival had allang afgeschaft moeten worden: het is een nepgebeuren. Ik ben van de echte liedjes en al dat spektakel kan mij gestolen worden.” En zelfs de grote Mozzer kan daar geen verandering in brengen: “Ik waardeer Morrissey wel maar ben geen echte fan. Dat hij zich laat strikken voor het Songfestival vind ik een verloochening van zichzelf.”

Elle Bandita ziet zichzelf wel als een waardige opvolger van Lordi, en zou wel naar Helsinki afreizen: “Je moet het gewoon niet serieus nemen. Het is superlachen. Afgelopen jaar het ik heel hard gelachen om Lordi. Voor de grap zou ik meedoen en het zou natuurlijk een mooie ervaring zijn.” De keuze voor Morrissey snapt de Rotterdamse wel: “Hij is er wel geschikt voor: een man in een strak pak met mooie liedjes. Nederland had dit jaar moeten kiezen voor Toppers, met Gerard Joling, Rene Froger en Gordon. Harry Merry was ook een goede keuze geweest. Hij zou echt een goede kans maken: hij is goed te verstaan en zingt alleen maar meezingers.”   

Michiel Flamman van Solo heeft ervaring met het wereldje van het Songfestival. Ooit werden twee van zijn liedjes geselecteerd voor de nationale voorronde in België: “Ik zou dat niet nog eens doen. Mensen lopen er met veel poeha rond, terwijl het allang geen groot ding meer is. Je kunt er als artiest niet meer doorbreken. Het Songfestival is verworden tot iets plats. Vroeger wonnen mensen als France Gall met fantastische liedjes. Tegenwoordig werkt een mooie tekst niet meer. Het gaat alleen nog maar om lalalalala.” En daar zou Morrissey zich nog wel eens op kunnen verkijken, denkt Flamman. “En het is een gek circus met rondvliegende camera’s. Dat is niets voor hem.”

Dus is het maar de vraag hoe de Mozzer zich overeind zou houden in deze wereld van uiterlijk vertoon. Flamman: “De kijkers zullen hem misschien niet begrijpen. Hij is een ouderwetse crooner geworden. Hij eindigt vast als laatste, of als eerste. Als hij zou afgaan, zou hij dat ook wel weer grappig vinden. Maar afgelopen week zag ik hem in de HMH in Amsterdam. Als hij in Helsinki zijn blouse net zo opentrekt als hij toen deed, komt het allemaal wel goed.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12