“Karakter, leeftijd en geld bepalen of je legaal of illegaal downloadt” “Karakter, leeftijd en geld bepalen of je legaal of illegaal downloadt”

Mascha Bekker wint Popscriptie Prijs 2006 met onderzoek naar downloadgedrag

“Karakter, leeftijd en geld bepalen of je legaal of illegaal downloadt”

Mascha Bekker wint Popscriptie Prijs 2006 met onderzoek naar downloadgedrag

Ben je jong, heb je weinig geld, neem je graag risico’s? Dan download je vast zoveel mogelijk muziek gratis. Dat is grofweg een van de conclusies van Mascha Bekker (26), die als studente Internationale Bedrijfskunde onderzoek deed naar bepalende invloeden op downloadgedrag. Ze won daar deze week de Popscriptie Prijs 2006 mee.

Mascha Bekker wint Popscriptie Prijs 2006 met onderzoek naar downloadgedrag

Jonge mannen met een lager inkomen die risico’s durven te nemen in het leven. Dat is grofweg de groep mensen die hun muziek liever gratis dan netjes betaald binnenhalen. Aldus Mascha Bekker (26) die als studente Internationale Bedrijfskunde voor haar afstudeerscriptie wetenschappelijk onderzoek deed naar de bepalende factoren om legaal of illegaal muziek te downloaden via internet. Uit 19 inzendingen verkoos een jury namens het Nationaal Popinstituut ‘What motivates consumers to download music legally opposed to downloading illegaly?’ tot beste werk, zodat Bekker deze week de Popscriptie Prijs 2006 mocht ophalen.

“Een originele en interessante probleemstelling”, aldus het juryrapport. “Goed opgezet met een evenwichtige literatuurstudie en degelijk statistisch onderzoek.” Voor haar research benaderde Bekker honderd mensen in alle leeftijden per e-mail, via familie, vrienden en radiostations, en deelde enquêtes uit op straat in Maastricht en Utrecht. Vervolgens onderzocht ze aan de hand van de antwoorden of behalve factoren als internetsnelheid- en ervaring ook geslacht, inkomen en allerlei karaktereigenschappen invloed hebben op de keus legaal of illegaal aan muziek te komen. Zestig respondenten gaven aan geregeld illegaal te downloaden. “Daarbij zie je dat het vooral jongere jongens zijn met een avontuurlijke instelling, die niet bang zijn om gepakt te worden”, vertelt Bekker. “Ze zijn nieuwsgierig naar nieuwe software en proberen die graag uit. Ze verdienen daarnaast nog niet zoveel geld en zitten vaak op internet. Ook mensen met een hoge verbindingssnelheid downloaden eerder illegaal.”

Na afloop van haar onderzoek stuitte ze wel op een probleem. Valide conclusies trekken over mensen die liever legaal downloaden bleek onmogelijk. Hierdoor kon de Universiteit Maastricht geen hoger cijfer geven dan een 7,5. Bekkers vond namelijk te weinig respondenten die op het moment van het onderzoek – vanaf 2002 – al betaalden voor hun downloads. “Er waren toen amper mogelijkheden om legaal muziek te downloaden”, vertelt Bekkers. “Ik vond slechts twintig mensen en die geven te weinig resultaten om in een scriptie goede conclusies te trekken. Nu zijn er veel meer online winkels, zoals de iTunes Music Store, waar mensen legaal mp3’s kunnen kopen. Eigenlijk zou ik het onderzoek naar mensen die legaal downloaden dus nog eens over moeten doen.” Op basis van die spaarzame gegevens kon ze alleen veronderstellingen doen. “De meeste van hen zijn waarschijnlijk wat ouder, hebben een hoger inkomen zodat ze ook kunnen betalen voor hun muziek of staan voorzichtiger in het leven. Ze weten dat illegaal downloaden strafbaar is, willen niet gepakt worden, dus doen ze het niet.”

Een andere uitkomst uit haar onderzoek is dat de muziekindustrie veel te laat heeft gereageerd op de ontwikkelingen op internet als het om illegaal downloaden gaat en daardoor inkomsten is misgelopen. Bekkers: “De branche was totaal niet voorbereid. Zoiets als de iTunes Music Store had er veel eerder moeten zijn. Multinationals als Shell hebben een uitgebreide researchafdeling die constant naar de toekomst kijkt. De muziekindustrie heeft dat niet en is nu nog aan het bedenken hoe ze klanten beter kunnen bereiken. De late reactie is wel logisch: de muziekindustrie heeft voorheen nooit echt grote problemen gehad.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12