Commissie Stevens: minder regels voor poppodia Commissie Stevens: minder regels voor poppodia

Jaap van Beusekom (NPI): "Rapport is een echte page turner"

Commissie Stevens: minder regels voor poppodia

Jaap van Beusekom (NPI): "Rapport is een echte page turner"

Verminder en vereenvoudig de regels voor podia in Nederland. Dat is heel in het kort de aanbeveling van de Commissie Stevens aan de regering. Al sinds eind 2004 houdt de Commissie een klopjacht op overbodige regels, nu zijn de sectoren Cultuur en Vrije Tijd aan de beurt.

Jaap van Beusekom (NPI): "Rapport is een echte page turner"

Sinds november 2004 is de Commissie Stevens in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken bezig met een klopjacht op onnodige regels in Nederland. 25 januari publiceerde de Commissie Stevens een nieuw rapport, dat zich richt op de sectoren Cultuur en Vrije Tijd. Ook de podiumkunsten worden daarbij onder de loep genomen. De commissie stuitte onder meer op ordners vol onnodige paspoortkopieën voor de belasting, lastige arboregels en een ondoorzichtige wildgroei aan auteursrechtenorganisaties. De Commissie doet aanbevelingen voor minder regels, eenduidige interpretatie van die regels en voor forse ingrepen in het auteursrecht.

Directeur Jaap van Beusekom van het NPI is dolenthousiast over het rapport: “Een echte page turner. Ik heb me er verschrikkelijk mee vermaakt.” Volgens Van Beusekom levert het een aantal doorbraken op: “De ontdekking van cultuur als motor voor de economie is heel belangrijk. Verder ben ik blij dat eindelijk het gezonde verstand weer eens belangrijk is. Als je thuis een ei kunt bakken, waarom zou je er dan in een poppodium vijf diploma’s voor nodig hebben?” Nog een winst: aan de bevindingen van de Commissie Stevens wordt veel belang gehecht, waardoor het rapport op het bureau van alle belangrijke besluitvormers terecht komt.

Interim-directeur Berend Schans van het VNPF (Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals) heeft het rapport zelf nog niet gelezen, maar vindt het bestaan ervan een goede zaak. Volgens hem zijn vooral tegenstrijdige regels een groot probleem: “Je hebt in Nederland een verschil tussen een bouwvergunning en een gebruiksvergunning. Het kan voorkomen dat een podium een prachtig nieuwbouw onderkomen neerzet, waarna blijkt dat het niet geschikt is als podium. Eigenlijk komt men daar altijd wel uit, maar het kost tijd die ze beter kunnen steken in een mooi programma.” Een ander voorbeeld: “Soms zegt de brandweer dat een deur de ene kant op open moet slaan, en de arbodienst de andere kant op.”

Dick Molenaar geeft met zijn bedrijf All Arts belastingadvies aan kunstenaars. Hij ziet op zijn vakgebied juist al veel goed gaan: “De veranderingen in het belastingstelsel die per 1 januari al zijn ingevoerd, zijn een flinke verbetering. Podia hoeven geen belasting meer in te houden voor buitenlandse artiesten. Dat scheelt enorm veel administratieve rompslomp.” Molenaar staat achter deze wijzigingen, ondanks dat ze zijn bedrijf 20% omzet kosten: “Wij stonden er echt van te kijken hoe ver het Ministerie gegaan is. OC&W heeft ook echt zijn best gedaan. Niet alles is super eenvoudig, maar je kunt ook niet zomaar alles cadeau krijgen. De belastingregels voor artiesten zijn apart, maar het is geen doolhof.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12